Radmanović: Čak ni pesimisti nisu mislili da će CIK BiH napraviti toliko problema

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) BiH izabrana je na brzinu, bez validnih dokaza o stručnosti, te da onako kako su izabrani tako i rade, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović.

”CIK je izabran na brzinu bez validnih dokaza da su stručnjaci, da su određeno vrijeme proveli u izbornim procesima, koji nisu politički angažovani, ali je urađeno obrnuto, pa se moglo očekivati da će praviti probleme. Čak i pesimisti za takav rad, u koje sam i sam spadao, nisu mislili da će ovoliko problema da naprave”, konstatovao je Radmanović komentarišući situaciju oko izbora delegata iz Republike Srpske za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je podsjetio da su pri imenovanju CIK-a BiH prekršeni svi dogovori.

“Oni koji su učestvovali u toj zavjeri da prekrše sve dogovoreno, da prekrše sve evropske norme, da u toku jedne noći imenuju CIK koji nije nezavisno tijelo nego stranačko, sad kritikuju taj isti CIK”, istakao je Radmanović.

On je naveo da su i tada pozivali da se te stvari ne rade, jer je već bila otvorena procedura sa kandidatima koji su ispunjavali uslove.

“To što su uradili treba da bude za nauk i njima. To treba da bude poruka svima u BiH – nemojte ono što se dobro radi lomiti preko koljena”, poručio je Radmanović.

Radmanović rekao je Srni da se nada da će biti održana atmosfera u Predstavničkom domu kakva je bila pri potvrđivanju Borjane Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministara, te da će kompletan Savjet ministara biti formiran u januaru, a budžet usvojen na vrijeme.

On je istakao da bez dogovora nema napretka u BiH, te da očekuje novu energiju, u smislu onoga što SNSD odavno zagovara, a to je dogovor i dograđivanje onoga o čemu se svi slažu.

"Da smo to radili prethodnih 25 godina od Dejtona, danas bismo bili na daleko višem stepenu i demokratije i razvijenosti društva u cjelini, u skladu sa sadašnjim Ustavom BiH" rekao je Radmanović.

On se nada da će se i u narednom periodu održati sistem dogovaranja stranaka parlamentarne većine koje su potpisale sporazum za funkcionisanje institucija BiH.

Radmanović je ocijenio da je Krišto kandidat koga bi svi poželjeli da imaju i za koga svi glasaju, bez obzira što jedan broj onih koji su trenutno opozicija nije glasao, te da se na sjednici moglo konstatovati da su i oni sa respektom govorili o njoj.

"Više su se osvrtali na dijelove njenog ekspozea o čemu nije trebalo posebno ni da se raspravlja. Možda je to najava i nekih budućih odnosa - i brzina kako radimo i ukoliko nastavimo tako, a očekujem da hoćemo, da ćemo u toku januara imati i raspravu i završetak posla o Savjetu ministara što je već preduslov za dalji rad" istakao je Radmanović.

Na pitanje da li se može očekivati u novom sazivu parlamentarne većine da se ona formira od tačke do tačke dnevnog reda, čemu se moglo svjedočiti u prošlom, pa i ranijim mandatima, Radmanović je odgovorio da se nada da se to neće dogoditi, ali da nije nemoguće.

" Potpuno je heterogen sastav i "osmorke", ali i u druge dvije koalicione grupacije koje okupljaju više političkih partija" konstatovao je Radmanović.

Usvajanje budžeta BiH nakon kompletiranja Savjeta ministara

Radmanović  je naveo da se odmah nakon početka rada kompletnog Savjeta ministara može očekivati usvajanje budžeta institucija na nivou BiH.

"Budžet nije usvojen ni u nacrtu u aktuelnom Savjetu ministara iako postoje neke naznake da može da se završi i sada će na bazi onoga što je do sada uradilo Ministarstvo finansija i trezora biti dograđeno sa novim stavovima i potrebama, tako da može odmah da se usvaja nakon početka rada novog Savjeta ministara i iz nacrta ide prema Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog za Predstavnički dom", pojasnio je Radmanović.

On je napomenuo da je teško iz ugla Predstavničkog doma govoriti kojim tempom će ići usvajanje jer je parlament poslednji koji odlučuje i kada dođe do parlamenta da je tada moguće procijeniti kada će budžet biti usvojen.

"Nadam se da će to ići brzo. Savjet ministara odmah na početku rada može doći do nacrta, potom u Predsjedništvo a nakon toga u parlamentarnu proceduru. To je vrlo važno za sve u BiH da pokušamo da radimo normalnim evropskim tempom", napomenuo je Radmanović.

On je podsjetio da je Republika Srpska odavno usvojila pravila da uvijek prije kraja tekuće godine usvaja i ekonomsku politiku i budžet za narednu godinu, te da se na takvu praksu treba ugledati.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana