Rade Basta, ministar privrede Srbije: Drina nas spaja energetskim projektima

 Milijana Latinović
Foto: Marijana Vasiljević

Najveći potencijal je u saradnji na projektima energetike i to je mesto gde nas Drina spaja. Voleo bih da se ti projekti razvijaju i da postanu okosnica razvoja celog regiona.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” ministar privrede Srbije Rade Basta, osvrnuvši se na saradnju preduzeća sa obje strane Drine.

- Budući da su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske tek izabrali novu vladu, koju će predvoditi premijer Radovan Višković, svakako da u narednom periodu planiramo da učvrstimo tu saradnju na mnogim poljima - istakao je Basta.

GLAS: Privreda se smatra jednim od najvažnijih resora u svakoj zemlji. Šta za Vas znači dolazak na mjesto ministra privrede Republike Srbije?

BASTA: Dolazak na mesto ministra privrede za mene, pre svega, znači veliku čast, ali i odgovornost jer sam dobio priliku da vodim jedan od ključnih državnih resora u veoma izazovno vreme, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou. Suočeni smo sa neizvesnošću, a uloga mog tima je da održimo privredni rast u narednom periodu i da rešavamo tekuće probleme. Zahvalan sam predsedniku Aleksandru Vučiću i predsedniku moje stranke Draganu Markoviću koji su mi ukazali poverenje, jer privreda je pokretač ekonomije i osnova svakog napretka.

GLAS: Kakvo ste stanje zatekli u srpskoj privredi i koji je Vaš prvi korak u mandatu?

BASTA: Privreda svake države u svetu je u poslednje dve godine pod velikim uticajem krize izazvane pandemijom virusa korona, a potom i rata u Ukrajini. Srbija je pokazala izvesnu otpornost na krizne situacije, a privredni rast smo zadržali. Ukupno smo okončali 150 velikih investicionih ulaganja, a trenutno su u realizaciji ili fazi monitoringa čak 252 značajna investiciona ciklusa vrednosti 570 milijardi dinara. Moji prvi koraci kao ministra privrede usmereni su na to da se domaća privreda kroz razne programe osnaži i da se sačuvaju radna mesta u ovim teškim vremenima. Cilj mi je i da pomognemo ženama u Srbiji da shvate svoju ulogu u privrednim aktivnostima na adekvatan način.

GLAS: Šta smatrate najvećim izazovom u tom resoru?

BASTA: Najveći izazov u narednoj godini je očuvanje radnih mesta, kao i razvoj malih i srednjih preduzeća. Moj fokus je razvoj i osnaživanje žena u preduzetništvu i njihova veća uloga u privrednom životu Srbije. Akcija “Žene su zakon” koju sam pokrenuo ima za cilj da se popravi položaj svih žena u Srbiji i naišla je na veliku podršku sa svih strana. Žene prepoznaju kada se neko istinski bori za njihova prava.

GLAS: Šta će biti prioritet i na koji način planirate ispuniti zacrtane ciljeve?

BASTA: Prioriteti mog rada su i prioriteti Vlade Republike Srbije. Privredni rast i rad na poboljšanju životnog standarda građana je cilj koji nema alternativu, baš kao i institucionalni okvir koji svakako treba učiniti lakšim i jednostavnijim za sve preduzetnike i investitore. Računam na podršku svojih kolega u Vladi, kao i međunarodnih institucija koje su nam i do sada bile partneri u radu.

GLAS: Koja grana je okosnica razvoja privrede u Srbiji, a u koju bi trebalo da se ulaže mnogo više?

BASTA: Treba još više da se ulaže u razvoj malih i srednjih preduzeća i u cirkularnu ekonomiju kako bismo postali konkurentni i prepoznatljivi. Srbija je bogata zemlja i postoji prostor da u većem kapacitetu koristi svoje potencijale. Tome se mora strateški pristupiti jer znate da je za svaki vidljivi napredak potrebno vreme. Kada je reč o poljoprivrednim proizvodima, nekada je potrebno uložiti u marketing nekog proizvoda i u prodajne kanale kako bi se dobilo mesto na evropskom tržištu. Međutim, ulaganje u neku granu zahteva intezivno ulaganje i u proizvodne pogone i infrastrukturu. Sagledali smo sve aspekte srpske privrede i već uveliko radimo na njenom unapređenju.

GLAS: Kako je privreda jedan od najvažnijih resora zemlje, tako je i radnik stub preduzeća. Kako poboljšati položaj zaposlenih u privredi?

BASTA: Prava radnika u Srbiji, nažalost, još zavise od dobre volje pojedinih poslodavaca koji su često nemarni prema svojim zaposlenima. Sa jačom privredom stvoriće se i bolja konkurencija i više radnih mesta. Takozvane “gazde” će morati da se prilagode ponudi i potražnji. Radnik je stub svakog preduzeća, a ne poslodavac.

GLAS: Mogu li privrednici u idućoj godini očekivati povećanje subvencija i za koliko?

BASTA: Novim planom podsticaja za privredu Vlada Srbije pokazuje da će se sledeće godine još intenzivnije oslanjati na subvencije kao sredstvo za privlačenje investicija. Važno je da radimo na unapređenju privrednog ambijenta.

GLAS: Javna preduzeća u Srbiji od 1. januara trebalo bi da kontroliše softver. Šta će to značiti za tamošnju privredu?

BASTA: Nadzor svih javnih preduzeća će se od 1. januara 2023. godine sprovoditi putem softvera razvijenog na inicijativu Ministarstva privrede koju je podržala vlada Švajcarske. Informaciona platforma omogućava nov način nadzora i izveštavanja, najpre lokalnih javnih preduzeća prema svojim osnivačima, a potom i lokalnih samouprava prema Ministarstvu. Ovaj softver omogućava brze i kvalitetne analize poslovanja javnih preduzeća, što će služiti kao dobra osnova za donošenje adekvatnih i pravovremenih odluka.

Pomoć FBiH

GLAS: Srbija na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem mnogo je pomogla zapadnokrajiškim opštinama u FBiH, u kojima su Srbi povratnici. Pomoć stiže i u Bosanski Petrovac, a s obzirom na to da vučete korijene iz tog kraja, mogu li Vaši zemljaci računati na podršku?

BASTA: Svi koji me poznaju znaju da sam uvek i u svakoj prilici spreman da podržim dobre ideje i da dam vetar u leđa vrednim i časnim ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana