Radanović: Otimanje srpskih mandata u Domu naroda FBiH

Srna
Radanović: Otimanje srpskih mandata u Domu naroda FBiH

SARAJEVO - Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) Đorđe Radanović ocijenio je da je koncept izmjene Izbornog zakona BiH Kristijana Šmita i način raspodjele mandata u Domu naroda Federacije BiH (FBiH) usmjeren na to da bošnjačke stranke uzmu srpske mandate.

Radanović je rekao da to osmišljeno tako što su na liste SDA, SDP, DF, SBB, SDBiH, NS na visoka mjesta stavljena lica koja su se samo izjasnila kao Srbi, a čiji je identitet upitan.

"Ako je izabran sa liste SDA, nosilac visokih ratnih odlikovanja muslimanske Armije BiH, borio se u ratu protiv Srba u BiH, znao za zločine muslimana nad Srbima, onda taj izjašnjeni Srbin ima zakonski legalitet da bude izabran u Dom naroda ispred srpskog naroda, ali nema nikakav legitimitet", istakao je Radanović.

Bošnjaci, tvrdi Radanović, žele državu bez Srba i Hrvata.

"Prvi put u BiH je samo najavljeno da se može desiti da samozvani visoki predstavnik donese odluku koja nije 100 odsto u korist Bošnjaka, a, prema najavama, to može pomoći da Hrvati u FBiH ostvare svoja prava i odmah su se mobilisale sve bošnjačke političke partije i najavljuju se veliki protesti ispred zgrade OHR", rekao je Radanović.

On je naveo da Šmit želi protivpravno da nametne Srbima cenzus od tri odsto jednog naroda u jednom kantonu u FBiH, jer 56.550 pravoslavnih Srba, koliko ih je prema popisu stanovništva iz 2013. godine živjelo u FBiH, treba da izabere 17 delegata u Dom naroda FBiH.

Prema njegovim riječima, 7.058 Srba živi u Tuzlanskom kantonu, što čini 12,48 odsto svih Srba u FBiH i to je minimalno da taj kanton daje dva Srbina u Dom naroda FBiH.

On je pojasnio da bi tako 5.543 Srba koji žive u Zeničko-dobojskom kantonu, što je 9,8 odsto cjelokupne srpske populacije u FBiH, izabralo jednog srpskog delegata u Dom naroda.

Radanović je naveo i da je u Kantonu Sarajevo popisano 13.300 Srba, što je 23,51 odsto srpske populacije u FBiH, što čini minimalno četiri srpska delegata u Domu naroda iz Kantona Sarajevo, te dodao da će po Šmitovim najavljenim pravilima Kanton Sarajevo dati četiri delegata u klub Srba.!!!

"U Srednjobosanskom kantonu je 3.043 Srba, što je 5,38 odsto svih Srba u FBiH, a što je dovoljno da dobiju jedno mjesto u Domu naroda FBiH, dok će 6.432 Srba iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, što je 11,37 odsto svih Srba u FBiH, imati pravo na dva mandata", rekao je Radanović.

U Bosansko-podrinjskom kantonu, kaže Radanović, popisano je 885 Srba, što je 1,56 odsto srpske populacije u FBiH, tako da Goražde neće dati nijednog Srbina u Dom naroda FBiH, kao ni Posavski kanton gdje je popisan 831 Srbin.

U Livanjskom kantonu (Drvar Grahovo Glamoč Kupres Livno Duvno) je popisano 10.905 Srba, što je 19,28 odsto svih Srba u FBiH, što znači da će u Domu naroda FBiH biti tri delegata iz Drvara, Grahova, Glamoča.

Unsko-sanski kanton će, kako je naveo Radanović, dati dva delegata iz reda srpskog naroda, jer je u tom kantonu popisano 8.452 Srba, što čini 14,94 odsto svih Srba u FBiH.

Radanović je ocijenio da će za preostala dva mandata "Šmit osmisliti pravnu formulaciju kako bi ih dobile bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana