Radanović: Dodikovo uklanjanje ugrozilo bi opstanak Srba u Federaciji

SRNA
Radanović: Dodikovo uklanjanje ugrozilo bi opstanak Srba u Federaciji

SARAJEVO - Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović ocijenio je danas da je očigledno da je optužnica protiv predsjednika Republike Srpske Milorada montirana i usmjerena na pokušaj njegovog uklanjanja sa političke scene, što bi ugrozilo i opstanak Srba i pravoslavlja u FBiH.

Radanović je u izjavi za Srnu podsjetio da je Dodik još u vrijeme dok je bio opozicionar prvi podržao povratak Srba u Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac, te da je podršku nastavio da pruža i nakon što je došao na čelo Vlade Republike Srpske.

"I danas su to opštine gdje Srbi imaju svoju vlast", istakao je Radanović i dodao da Dodik kontinuirano podržava i Srpsku pravoslavnu crkvu u Sarajevskom, Srednjobosanskom i Tuzlanskom kantonu.

On je naveo da se Dodik naročito zalaže za srpsku zajednicu u Mostaru.

"Očigledna je tendencija stranaca da uklanjanjem Dodika smanje snagu Republike Srpske, a nama, Srbima povratnicima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Federaciji, Republika Srpska je važna kao kao oslonac, bez kojeg bi izgubili pomoć i podršku", naglasio je Radanović.

Ocijenivši da je Dodik personifikacija snage Republike Srpske, Radanović je konstatovao da je snažna Republika Srpska garant i opstanka Srba u FBiH i očuvanja pravoslavlja.

"Nadam se da će srpski narod u cIjelosti stati iza Dodika, on se mora zaštititi, ne postoji politička ličnost u srpskom narodu koja ima tu snagu i energiju da iznese posao koji je pred nama", poručio je Radanović.

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak, 11. avgusta, optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Kristijana Šmita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana