Putin najavio žestok odgovor, Medvedev nove napade na Ukrajinu

Srna, Agencije
Putin najavio žestok odgovor, Medvedev nove napade na Ukrajinu

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin predsjedava sjednicom Savjeta bezbjednosti Rusije, a u svom obraćanju rekao je da je jutros visokopreciznim naoružanjem nanesen snažan udarac objektima ukrajinske infrastrukture.

- Kijev se stavio u ravan sa terorističkim grupama, najodvratnijim grupama. Jutros je nanijet masivan udarac energetskim objektima, vojnoj komandi i komunikacijama Ukrajine. Ako Ukrajina nastavi da vrši terorističke napade na našoj teritoriji, odgovori će biti teški - rekao je Putin.

On je rekao da je jutrošnji napad izveden visoko preciznim oružjem velikog dometa kopnenog, vazdušnog i pomorskog baziranja i to po ukrajinskim energetskim objektima, objektima vojne uprave i veze. Prema Putinovim riječima, kijevski režim se odavno služi terorističkim metodama.

- To su ubistva javnih ličnosti, novinara, naučnika. I to kako u Ukrajini, tako i u Rusiji - rekao je on.

Kako je naveo, specijalne službe Ukrajine izvele su već tri teroristička napada na Kursku nuklearku, više puta dižući u vazduh visokonaponske dalekovode.

On je naveo da su tako oštećena tri dalekovoda, ali da su preduzete mjere da se šteta u najkraćem roku sanira.

- Nije dopušteno da dođe ni do kakvih drugih posljedica. Ali, izveden je i niz drugih terorističkih napada i pokušaja sličnih zločina na energetske objekte i gasnu infrastrukturu naše zemlje - rekao je ruski lider.

On je optužio Kijev i za akte nuklearnog terorizma, navodecći kao primer artiljerijske udare na Zaporošku nuklearku.

U tom kontekstu, naveo i da je Ukrajina pokušala da digne u vazduh dio gasovoda Turski tok.

- Izvršen je niz terorističkih napada i pokušaja sličnih zločina na energetske objekte i gasnu infrastrukturu naše zemlje, uključujući pokušaj da se digne u vazduh jedan dio Turskog toka. Sve to je dokazano objektivnim podacima, uključujući i izjave privedenih izvršilaca tih akata. Kijevski režim je sebe stavio u istu ravan sa najozloglašenijim terorističkim organizacijama, tako da je jednostavno nemoguće ne odgovoriti na njihove zločine - poručio je Putin.

Putin je, takođe, informisao članove Savjeta bezbjednosti Rusije o istrazi u vezi sa eksplozijom na Krimskom mostu.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je da će Moskva vršiti dodatne napade na Ukrajinu, nakon nekoliko raketnih udara na Kijev i druge ukrajinske gradove.

On je na „Telegramu“ napisao da je završena „prva epizoda“ i da će ih biti još, te da će, prema njegovom ličnom mišljenju, trenutna konfiguracija vlasti u Kijevu predstavljati konstantnu, direktnu i jasnu prijetnju Ukrajini i da cilj postupaka Moskve u budućnosti, osim zaštite ruskog naroda i granica Rusije, treba da bude „potpuna demontaža političkog režima u Ukrajini“, prenosi RIA Novosti.

Raketni napadi prijavljeni su jutros u nekoliko gradova u Ukrajini, uključujući Kijev. Tokom napada pogođena je i zgrada njemačkog Konzulata, koja nije u upotrebi od početka ruske specijalne vojne operacije uz Ukrajini.

Napade je osudila Italija, a oglasili su se i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj i portparol Evropske komisije Peter Stano koji su, takođe, osudili raketne udare.

Rojters je objavio komentar ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe, koji je na „Tviteru“ napisao da je ukrajinska Vlada zatražila „odlučan odgovor“ UN.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana