Pupovac: Nedovoljno reakcije na alarmantne pojave

GS
Pupovac: Nedovoljno reakcije na alarmantne pojave

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac ocijenio je da su ustaške pjesme u Imotskom i zastave HOS-a sa sloganom "Za dom spremni", alarmantna pojava i da su posljedica odnosa prema službenom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, na koji se nedovoljno reaguje.

Pupovac se osvrnuo na nedavni koncert Mate Bulića, Dražena Zečića i Marka Perkovića Tompsona u Imotskom, uoči kojeg se na glavnom trgu pjevala ustaška pjesma "Evo zore, evo dana", dok su na koncertu neki od okupljenih nosili HOS-ove majice.

On je rekao da za slavlje u Imotskom ne traži krivce, već osviještenost, prenose hrvatski mediji.

Pupovac je rekao da ovakve pojave, bile u Saboru ili na drugim mjestima, traže demokratski politički savez u odbrani Ustava i ustavnih vrijednosti Hrvatske.

"U vrijeme kada se pojavila HOS-ova ploča sa pozdravom `Za dom spremni` u Jasenovcu, onda je još funkcionisao demokratski savez u odbrani Ustava i ustavnih vrijednosti. On se u međuvremenu raspao i oni kojima je primarna zadaća da stvaraju taj savez i čuvaju ga, a to su predsjednici republike i Sabora i druge političke figure u Hrvatskoj, nažalost, ili nemaju dovoljno svijesti ili političkog interesa za to", istakao je Pupovac.

Povodom koncerta, reagovao je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je poručio da u današnjoj Hrvatskoj ne smije biti mjesta za ustaške pozdrave, obilježja i pjesme koje nedvosmisleno slave režim NDH, a koji se se čuli prije i tokom koncerta u Imotskom, te naglasio da to ne smije proći bez reagovanja državnih institucija.

Marko Perković Tompson, kontroverzni hrvatski pjevač poznat po srbofobiji, održao je koncert u Imotskom pred 20.000 ljudi, a publika se prije toga "zagrijavala" ustaškim pjesmama, pokličima i obilježjima.

Uoči koncerta Tompsona u Imotskom vijorile su se zastave HOS, gorjele su baklje, dominirao je ustaški poklič "Za dom spremni!", a iz jednog kafića čula se i ustaška budnica "Evo zore, evo dana", pjesma poznata i kao "Jure i Boban", koju su mnogi od okupljenih na trgu zapjevali.

U ponedjeljak, 5. avgusta, u Kninu se na 29 godina od zločinačke vojno-policijske akcije "Oluja", koju Hrvatska obilježava kao "dan pobjede", iz kafića orila pjesma "Evo zore, evo dana", hrvatska ustaška vojna pjesma koja veliča ustaške osuđene ratne zločince, logore tokom NDH i srbofobiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana