Prvo test pa status činovnika

Marijana Miljić Bjelovuk
Prvo test pa status činovnika

BANjALUKA - Radna grupa za izradu novog zakona o državnim službenicima u Srpskoj idućih dana analiziraće još jednom početnu verziju tog zakonskog rješenja, a usvajanjem ovog akta biće uveden red kada je riječ o zapošljavanju u javnom sektoru, a oni koji rade više i bolje biće nagrađeni.

Član radne grupe za izradu novog zakona o državnim službenicima Aleksandar Radeta rekao je da su skrojili zakon još prije više od pola godine te da se nakon toga radna grupa nije sastala.

- Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS pozvalo je članove radne grupe da još jednom pregledaju ono što je urađeno. Tako da bismo već idućih dana trebalo da se sastanemo da bismo vidjeli da li smo šta propustili i šta ćemo predložiti kao konačan prijedlog nacrta zakona - rekao je Radeta i dodao da je i premijer Srpske Radovan Višković naveo da taj akt treba što prije da ide u proceduru usvajanja.

Radeta je naglasio da je cilj samog zakona da poboljša trenutno zakonsko rješenje i otklanjanje svih nejasnoća koje postoje u njegovoj primjeni.

- Novim zakonom poboljšana je procedure zapošljavanja. Mnogo bodova kandidati trenutno dobijaju na osnovu intervjua. Međutim naš plan je da prvo budu testirani kandidati, odnosno da imamo pisani test pa da tek onda slijede intervjui. Cilj je razbiti proceduru na više segmenata i da jasno bude definisano zašto je neko od kandidata dobio određeni broj bodova, odnosno da bude objašnjeno zašto je neko izabran, a ne neko drugi - rekao je Radeta.

Navodi da bi novim zakonom trebalo da bude skrojena analiza i analitička procjena svih radnih mjesta, odnosno urađena njihova gradacija.

- Poslovi bi trebalo da se slože po kvalifikaciji i težini. Ne obavlja isti posao inspektor za samostalno-zanatske radnje i oni koji kontrolišu velike privredne gigante. Sve treba vrednovati. Međutim, trenutnim zakonskim rješenjem plaćanje njihovog rada je u nivou uravnilovke jer samo na osnovu naziva radnog mjesta svi imaju istu platu - poručio je Radeta i dodao da bi novim zakonom o državnim službenicima trebalo da budu nagrađeni oni koji rade više i bolje.

Osim toga biće izmijenjen i način ocjenjivanja službenika.

- Trenutno dva puta imamo ocjenjivanje službenika u toku godine. I to nema neki značaj, jer se ocjenjivanjem ne može nagraditi onaj ko dobro radi, niti kazniti neko bez dobrih argumenata. Potrebno je napraviti neku vrstu gradacije, odnosno da oni koji rade preko norme i izuzetno dobro budu i nagrađeni. Nije dovoljno samo dolaziti na posao i dobijati platu. Moramo unaprijediti kvalitet rada - poručio je Radeta i dodao da je novim aktom definisano da ocjenjivanje službenika bude jednom godišnje.

Podzakonska akta

Aleksandar Radeta rekao je da će nakon donošenja novog zakona o službenicima uslijediti i izmjene zakona o platama u javnom sektoru.

- Osim toga postoje i mnoga podzakonska akta koja nakon usvajanja zakona treba urediti. Ako zakon bude donesen u aprilu realno bi bilo očekivati da on stupa na snagu tek od početka iduće godine, jer do tada treba pripremiti sva podzakonska akta za njegovu primjenu - zaključio je Radeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana