Prvo pa akcize

Vedrana Kulaga Simić
Prvo pa akcize

BANjALUKA, SARAJEVO - Proces konstituisanja ključnih organa vlasti na nivou BiH mogao bi biti zaokružen polovinom ovog mjeseca, kada se očekuje prva, konstitutivna sjednica novog saziva Doma naroda u kojem ima mjesta za 15 delegata, a čiji je biranje potreslo političku scenu i u Republici Srpskoj i FBiH.

U Domu naroda, kroz koji moraju da prođu i tu dobiju zeleno svjetlo odluke iz Predstavničkog doma Parlamenta BiH, čini ukupno 15 delegata, od kojih su dvije trećine, po pet Bošnjaka i Hrvata, delegati iz FBiH, dok trećina, njih pet su Srbi iz Republike Srpske.

Srpske delegate biraju poslanici tajnim glasanjem u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a predložene bošnjačke i hrvatske predstavnike biraju bošnjački, odnosno hrvatski delegati u federalnom Domu naroda.

Stavljanjem tačke na jednu od najvećih postizbornih saga koja se odnosila na sastav Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta BiH, a nakon gotovo mjesec i po provlačenja imena izglasanih delegata od Centralne izborne komisije (CIK) do Suda BiH, po žalbama PDP-a i SNSD-a, stvoreni su uslovi da CIK BiH, na kraju, potvrdi nove delegate iz reda srpskog naroda.

U Klub Srba u Dom naroda idu, kako je izglasano u republičkom parlamentu još početkom decembra prošle godine, Snježana Novaković Bursać, Nikola Špirić, Radovan Kovačević i Sredoje Nović iz SNSD-a, a peta stolica je pripala SDS-ovom Želimiru Neškoviću.

Turbulentno je prošao i izbor delegata iz FBiH, s obzirom na činjenicu da je značajno uzdrmao odnose u bošnjačkom političkom bloku “osmorka”, jer je najjača stranka među njima SDP BiH na kraju ostala kratkih rukava, odnosno bez ijednog delegata u Domu naroda, a čini vlast na nivou BiH.

To je potvrđeno i odlukom CIK-a BiH čiji su članovi na sjednici u utorak donijeli odluku o utvrđivanju rezultata i dodjeli mandata u Dom naroda iz FBiH.

Klub Bošnjaka će činiti Safet Softić i Šefik Džaferović (SDA), Dženan Đonlagić (DF), Džemal Smajić (SBiH) i Kemal Ademović (Narod i pravda), a Klub Hrvata Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić u ime HDZ-a, Ilija Cvitanović (HDZ 1990) i Zlatko Miletić (Za nove generacije).

Prvu sjednicu Doma naroda nakon izbora saziva Kolegijum iz prethodnog saziva, a Nikola Špirić, predsjedavajući u još aktuelnom sazivu, za “Glas Srpske” je potvrdio da je već u komunikaciji sa kabinetima druga dva člana Kolegijuma te da se čeka da posljednja odluka CIK-a BiH bude objavljena u “Službenom glasniku”.

- Sjednica Kolegijuma doma bi trebalo da bude održana u srijedu. U idealnim uslovima konstitutivna sjednica bi mogla da bude 15. februara, a ne vidim razloga da to tako i ne bude - rekao je Špirić.

Poslovnikom o radu Doma naroda je propisano da je konstituisanje gotovo izborom predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg. Dok ne bude izabran predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni delegat, kao privremeni predsjedavajući.

Delegati preuzimaju dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave, nakon čega se pristupa osnivanju tri kluba delegata konstitutivnih naroda.

Imajući u vidu da je Predstavnički dom u utorak ponovo dao zeleno svjetlo za ukidanje akciza, može se očekivati da će ova tema biti jedna od prvih o kojoj će se izjasniti novi delegati.

Rukovodstvo

Pravilima je definisano da, nakon osnivanja klubova naroda Dom naroda bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti: predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma. Predsjedavajući ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedavajući Predstavničkog doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana