Prva poruka novog banjalučkog biskupa: Otvaram svoje ruke

GS
Prva poruka novog banjalučkog biskupa: Otvaram svoje ruke

BANjALUKA - Otvaram svoje ruke i usmjeravam korake na putu ekumenskog i dijaloškog zbližavanja koje je uvijek i svgudje nužno, posebno na ovim našim prostorima i vremenima ispunjenim traumama prošlosti i neugodnih izazova sadašnjosti i budućnosti, istakao je u svom prvom obraćanju novi banjalučki biskup Željko Majić.

On se obraćanju nakon zaređenja zahvalio papi Franji na povjerenju, kao i svima koji su došli danas u katedralu Svetog Bonaventure u Banjaluci.

-Kao što je danas na svečan i Bogu mio način iskazano naše zajedništvo i vaša blizina u ovoj mjesnoj crkvi, molim Gospodina da nas uvijek krasi to jedinstvo u ljubavi za jedno tijelo Hristovo kojem je sam Hrist glava, posebno pokazujući brigu za trpeće udove Hristova tijela”, istakao je Majić, pišu „Nezavisne!.

Kazao je da ne voli kada se o vjernicima banjalučke biskupije govori kao o građanima drugog reda.

Biskup Majić se zahvalio svom prethodniku Komarici na višedecenijskoj službi.

Majić je ustoličen danas na Svetoj misi u katedrali Svetog Bonaventure u Banjaluci.

Majić je imenovan nakon penzionisanja Franje Komarice koji je služio 35 godina.

Osim velikog broja vjernika, imenovanju su prisustvovali i premijer Hrvatske Andrej Plenković, hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentrne skupštine BiH Dragan Čović, predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, te potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić.

Plenković je nakon ustoličenja poručio da mu je zadovoljstvo što je danas u Banjaluci, te penzionisanom banjalučkom biskupu Franji Komarici zahvalio na dugoj službi.

-Novom biskupu želim uspjeha, truda i bliskosti sa narodom i vjernicima - rekao je Plenković novinarima u Banjaluci.

On je istakao da će Vlada Hrvatske nastaviti da podržava Banjalučku biskupiju i Hrvate u BiH, koja je prijateljska zemlja čijem evropskom putu želi da pomogne.

Plenković je rekao da se Vlada Hrvatske trudi da pomogne i Hrvatima u Banjaluci, čemu je veliki doprinos dao i dosadašnji biskup banjalučki.

-Nadam se da će i novi biskup učiniti napore da se Hrvati dobro osjećaju i da ostaju ovdje u svojim domovima - naglasio je Plenković.

Čović je čestitao ustoličenje novom biskupu uz poruku da će mu biti vjerni pastiri u njegovoj službi.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je Željku Majiću izbor za banjalučkog biskupa i izrazio uvjerenje da će svojom mudrošću ispuniti srca vjernika ljubavlju, te raditi na izgradnji duhovnih mostova među narodima.

-Upućujem najiskrenije čestitke i najljepše želje povodom biskupskog ređenja na mjesto banjalučkog biskupa - naveo je Višković.

Višković je Majiću poželio dobro zdravlje i mnogo uspjeha u radu.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković čestitao je novoizabranom biskupu i poručio da se raduje što će u narednom periodu raditi u interesu Banjaluke i njenih građana.

-Naša snaga je u različitosti, a bogatsvo je tolerancija. Banjaluka je uvijek bila grad ljubavi i razumijevanja za svakoga - rekao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana