Prutina: CIK uz pomoć OEBS-a digitalizovao brojne procese

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK9 BiH je uz pomoć OEBS-a uspjela da digitalizuje brojne procese, uključujući onlajn dostavljanje imovinskih kartona, registraciju birača putem pošte, političkih stranaka i kandidata, izjavila je danas u Beču član CIK-a Vanja Bjelica Prutina.

Navedene aplikacije znatno ograničavaju rizik od izborne prevare zloupotrebom identiteta birača i potpisa podrške, potpuno eliminišu mogućnost ljudske greške, te smanjuju troškove i rasterećuju sekretarijat CIK-a.

Prutina je predstavila rad CIK-a na neformalnom sastanku Stalnog savjeta OEBS-a u Beču sa fokusom na predstojeće lokalne izbore u BiH i aktivnosti koje su sprovedene zahvaljujući podršci Misije OEBS-a u BiH.

Ona je izrazila spremnost za nastavak i jačanje buduće saradnje sa Misijom OEBS-a kako bi se stvorilo okruženje u kojem svaki građanin može vjerovati da je njegov glas važan i da se izbori sprovode pošteno i transparentno, saopšteno je iz CIK-a.

Na sastanku je ukazano na zajednički cilj Misije OEBS-a i CIK-a, usmjeren na izgradnju kapaciteta izbornih tijela i unapređenje opšte svijesti birača o njihovim pravima i obavezama.

Neformalni sastanak Stalnog savjeta OEBS-a prethodi predstavljanju godišnjeg izvještaja Misije OEBS-a u BiH, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana