Protiv tužioca Simovića podnesena prijava disciplinskom tužiocu

Srna
Protiv tužioca Simovića podnesena prijava disciplinskom tužiocu

SARAJEVO - Glavni tužilac BiH Milanko Kajganić podnio je prijavu disciplinskom tužiocu protiv tužioca Vladimira Simovića u predmetu protiv petorice osumnjičenih za zločine u selu Jošanica u Foči 1992. godine, kada je ubijeno 56 osoba srpske nacionalnosti, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i djece, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

Glavni tužilac je juče uputio prijavu Kancelariji disciplinskog tužioca, koja se odnosi na postupanje Simovića, jer kao postupajući tužilac nije donio tužilačke odluke u predmetu nakon devet godina, od kada je zadužio navedeni predmet.

Iz Tužilaštva BiH su istakli da je Kajganić u skladu sa svojim ovlaštenjima formirao tim za rad na navedenom predmetu.

Kajganić je odredio još jednog tužioca i rok za donošenje tužilačkih odluka, a sve u interesu poštivanja odredbi Revidirane strategije i interesa žrtava i oštećenih u predmetu.

Prijava disciplinskom tužiocu upućena je na osnovu obaveza iz Revidirane strategije, a nakon prikupljenih informacija o svim preduzetim radnjama u predmetu i dinamici rada, precizirali su iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH nedavno je predložilo mjere zabrane za petoricu osumnjičenih za zločine počinjene u selu Jošanica u Foči 1992. godine, kada je ubijeno 56 osoba srpske nacionalnosti, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i djece.

Tužilac Vladimir Simović predložio je mjere zabrane za osumnjičene Rašida Sobu, Zakira Jamaka, Adema Fehrića, Šefku Glušca i Murisa Hadžiahmetovića, koje je prethodno pustio na slobodu bez ikakvih mjera zabrane.

Ova lica su osumnjičena da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade takozvane Armije BiH učestvovali u napadu na selo i činjenju ovog zločina, a iz Tužilaštvo navodi da su žrtve nakon zločina pronađene i identifikovane.

U predmetu je izvršena opsežna istraga Tužilaštva sa više partnerskih policijskih agencija i institucija, kao i prikupljanje velikog broja dokaza o počinjenom zločinu i izvršiocima.

U osvit zore na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, pripadnici vojske koja je sebe nazivala Armijom BiH ušli su iz pravca Goražda desnom obalom Drine u zaleđe srpskih položaja i, paleći sve pred sobom, na kućnom pragu dok su se spremali da slome slavski kolač, masakrirali srpske žene, starce i djecu.

Ubijeno je 56 mještana, mnogi od njih na jeziv način, odsijecanjem dijelova tijela. Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece, koja su prethodnog dana sa roditeljima došla iz Foče da na selu dočekaju Svetog Nikolu.

Desetak zaselaka Gornje Jošanice u opštini Foča izbrisano je sa geografske karte, popaljene su, ne samo kuće, već i pomoćni objekti, uz nejač ubijana je i stoka, a gdje su to stigli, zločinci su čak posjekli i stabla voćaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana