Protest u Stanarima, načelniku "ruke svezane"

Srna
Protest u Stanarima, načelniku "ruke svezane"

STANARI - Radnici Komunalnog preduzeća "Ekosfera" iz Stanara protestovali su danas ispred zgrade opštine kako bi ukazali na problem sa isplatom plata, a načelnik Radojica Ćelić kaže da su mu "ruke svezane" jer je opština na privremenom finansiranju.

Štrajkački odbor ovog javnog preduzeća, koje je u generalnom štrajku od 31. maja, zahtijevalo je sastanak sa načelnikom da bi razgovarali o problemu isplate tri plate i doprinosa da bi se obezbijedilo normalno poslovanje preduzeća.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Veronika Tutnjević izjavila je novinarima da se radnici već desetak dana okupljaju ispred administrativnog centra da bi ukazali na problem, a direktor preduzeća Igor Škorić pojasnio je da je od lokalne vlasti dobio odgovor da je uzrok svega neusvajanje budžeta za ovu godinu.

Načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić rekao je da razumije položaj radnika, ali da su mu zavezane ruke jer je ova lokalna zajednica od 1. januara na privremenom finansiranju s obzirom da to da nije usvojen budžet koji je bio predložen u iznosu od 19,1 milion KM, a predviđao je i kreditno zaduženje.

A group of signs on a brick surfaceDescription automatically generated

On je naveo da istu sudbinu, poput "Ekosfere", imaju i ostali grantovski korisnici, poput stipendista i boračkih kategorija.

On je rekao da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske obaviješteno da budžet nije usvojen do 30. juna, koje je predmet dostavilo pravobranilaštvu, a oni sudu od kojeg očekuju rješenje da se nastavi privremeno finansiranje.

Okupljene je podržao predsjednik Skupštine opštine Stanari Denis Stevanović koji kaže da ovo preduzeće posluje na osnovu skupštinskih odluka, koje, kako je rekao, načelnik nije ispoštovao.

Radnik Branislav Todorić rekao je da je 40 zaposlenih nalazi u nezavidnoj situaciji, te ukazao na problem kolege koji se nalazi na bolničkom liječenju, a nemaju zdravstveno osiguranje zbog neuplaćenih doprinosa.

U Stanarima je 28. juna, zbog nedostatka kvoruma, odgođena sjednica Skupštine opštine na kojoj je trebalo da bude raspravljano o prijedlogu budžeta za ovu godinu, budući da je ova lokalna zajednica od januara na privremenom finansiranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana