Proslavljena slava hrama Petra i Pavla u Dubravama kod Gradiške

Milan Vujić
Proslavljena slava hrama Petra i Pavla u Dubravama kod Gradiške

GRADIŠKA – U hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Brezik Lamincima danas se proslavlja hramovna slava. Raseljena lica iz Donjeg Vakufa, koji su tokom rata došli u Gradišku i skućili se u novoj sredini, vjerno čuvaju duhovnu tradiciju, pravoslavnu vjeru i drevne običaje.

Oni su, zajedno sa mještanima Brezik Laminaca, uz pomoć vjernika i donatora sa ovog kraja, izgradili crkvu u ovom selu i posvetili je svetim apostolima Petru i Pavlu. Danas su se masovno okupili u ovoj bogomolji, gdje je održana svečana liturgija.

Vjernici su potom, predvođeni kumom njihove krsne slave gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem učestvovali u trokratnoj ophodnji.  Takođe je organizovano osvećenje koljiva i kolača te njegovo lomljenje.

Gradonačelnik Adžić je istakao da čuvanjem svoje tradicije i običaja, te prenošenje na mlađe generacije može samo tako opstati Srpski narod.

Paroh dubravski Momir Maksimović  rekao je da se sveta tajna obavlja radi duševnog i tjelesnog zdravlja, jer manje-više svi potrebujemo tu svetu tajnu. Za svaku svetu tajnu postoji priprema, a najbolja priprema je pokajanje i pričešće.

– Predivan osjećaj, liturgija kao punoća i smisao svega što radimo, u bogato ukrašenoj crkvi kao djelu našeg vjerujućeg naroda. Ovo je hramovna slava našeg zaštitnika, apostola Petra i Pavla.

Najljepši je osjećaj i dar od Boga, naše sabranje u crvi i njenom dvorištu, kada priđemo jedni drugima da se za zdravlje i našu pravoslavnu vjeru upitamo – rekao je paroh Masimović koji je dodao da svetu tajnu jelesovećenja služi sedam sveštenika, koji će čitati sedam jevanđelja.

-Vjernici nakon pomazivanja dobiju i osvešatno brašno – ističe paroh Maksimović. 

Prema riječima Maksimovića Srbi protjerani iz svojih kuća i sela, zajedno sa starosjediocima, pronašli su utočište i duhovni mir u Gradišci.

-U Gradišci nastavili smo svoj duhovni život prekinut ratom i izbjeglištvom. Ovdje su nas bratski primili i pomogli da izgradimo kuće ali i crkve u mnogim mjesnim zajednicama na području našeg grada – kazao Slavko Mekinjić, raseljeno lice iz Donjeg Vakufa.

Paroh Maksimović je napomenuo da u narednom periodu planiraju izgradnju pomoćnih objekata oko hrama. Parohija dubravska osnovana je 2004. godine i danas broji preko 2000 vjernika. Hram je osveštan 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana