Proslava Dana srpskog jedinstva prvi put u Njemačkoj i Crnoj Gori

Tanjug
Proslava Dana srpskog jedinstva prvi put u Njemačkoj i Crnoj Gori

BEOGRAD - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prisustvovaće sutra u Crnoj Gori i u petak u Njemačkoj obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Ovaj praznik prvi put će biti organizovano proslavljen van granica Srbije i Republike Srpske.

Milićević je pozvao sve sunarodnike koji žive u Frankfurtu, ali i u pokrajini Hesen, kao i cijeloj Njemačkoj da se pridruže centralnoj proslavi u tom gradu, 15. septembra od 18 sati gdje će tri dana trajati manifestacija “Dani srpske kulture” u okviru koje će biti obilježen i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. 

Milićević je rekao da mu je čast da u ime predsjednika Republike Aleksandra Vučića govori na centralnoj proslavi u NNjemačkoj, na Trgu Rosmarkt u Frankfurtu na Majni. 

Ministar je rekao i da će dan ranije, 14. septembra, govoriti na proslavi u Beranama u Crnoj Gori.

-Ovaj praznik je posebno važan, jer nas podseća na slavne pretke koji su ujedinjeni vodili borbu do oslobođenja od stranih okupatora. On simbolizuje našu snagu i volju da se odupremo svim izazovima i da gradimo bolju budućnost za naše potomke. Nacionalna zastava koju ponosno ističemo predstavlja našu jedinstvenu istoriju, kulturu i identitet. Ona nas podseća na naše korene i obavezuje da se trudimo da očuvamo sve ono što je naše -  rekao je on.

On je dodao da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave „treba da bude podsticaj za nas da se ujedinimo i zajedno radimo na jačanju naše zajednice, kako u Srbiji, tako i širom sveta“.

-Neka nam bude podsticaj da negujemo našu kulturu, tradiciju i jezik, da se borimo za pravdu i slobodu i da gradimo svet u kojem će naši potomci imati svetlu budućnost - poručio je ministar.

On je najavio i da će tokom posjete Njemačkoj imati niz bilateralnih sastanaka, uključujući sastanak sa državnim sekretarom Uveom Bekerom u pokrajini Hesen, kao i da će otvoriti IKT forum “TEchConnect 2023” u prostorijama Frankfurtske berze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana