Proširena djelatnost IRB-a

GS
Proširena djelatnost IRB-a

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, po hitnom postupku, nekoliko prijedloga zakona, a između ostalog, omogućeno je Investiciono-razvojnoj banci (IRB) Republike Srpske da obavlja platni promet.

Vlada je na današnjoj 9. posebnoj sjednici, u Banjaluci, utvrdila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o bankama Republike Srpske, a

Kako je saopšteno, razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi usklađivanja sa Zakonom o IRB-u.

-Zakonom se predlaže da pored poslovnih komercijalnih banaka, i IRB RS može obavljati poslove primanja novčanih depozita ili drugih povratnih sredstava, i to u skladu sa ovlašćenjem za obavljanje tih poslova utvrđenim zakonom kojim se uređuju njeno osnivanje, pravni status i djelatnost – saopštila je Vlada.

Pojašnjavaju da,  imajući u vidu to da su se uslovi na finansijskom tržištu značajno izmijenili od osnivanja IRB-a, bilo je neophodno strateški prilagoditi poslovanje IRB-a razvojnim ciljevima Republike Srpske, a ta pitanja su bila razmatrana u okviru Projekta Svjetske banke - jačanje bankarskog sektora, koji je realizovan od 2018. do 2021. godine.

-Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske, po hitnom postupku, kojim su proširene djelatnosti Inesticiono-razvojne banke Republike Srpske, tako da pored već propisanih djelatnosti, Banka može obavljati i djelatnosti primanja novčanih depozita i obavljanje platnog prometa - naveli su iz Vlade Srpske.

Vlada Republike Srpske utvrdila je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o unutrašnjem platnom prometu, po hitnom postupku, kojim je predviđeno da poslove platnog prometa može obavljati i Investiciono-razvojna banka Republike Srpske u skladu sa ovlašćenjem za pružanje tih usluga utvrđenim zakonom kojim se uređuju njeno osnivanje, pravni status i djelatnost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana