Propust u Banjaluci pogodovao sudijama

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Iako je krnji Ustavni sud BiH van snage stavio republički Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme, nadležni u Srpskoj nastavljaju da donose podzakonska akta kako bi pomenuti zakon bio primjenjiv, a upućeni kažu da su institucije u Banjaluci napravile propust koji je omogućio sudijama da donesu pomenutu odluku. 

Poslanici u Narodnoj skupštini RS usvojili su krajem prošle godine Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme čiji je cilj unapređenje i razvoj ove proizvodnje kao djelatnosti od strateškog interesa. Skoro pola godine nakon toga, odnosno krajem maja ove godine, krnji Ustavni Sud BiH je odlučujući o zahtjevu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Kemala Adamovića za ocjenu ustavnosti pomenutog republičkog zakona utvrdio da njegove pojedine odredbe nisu u skladu sa Ustavom BiH.

Uprkos takvoj odluci krnjeg Ustavnog suda BiH, nadležni u Vladi Srpske skrojili su pravila o nadzoru proizvodnje naoružanja i vojne opreme kojim je definisano da će komisija koju imenuje ministar privrede i preduzetništva RS kontrolisati pogone namjenske industrije.  

- Za određene stručne poslove u nadzoru mogu biti angažovani i državni službenici drugih organa uprave, kao i specijalizovana stručna organizacija ako su potrebna posebna stručna znanja  - navedeno je u pravilniku. 

Nadzor može biti redovni i vanredni, a prilikom kontrole komisija će, između ostalog, staviti akcenat na kapacitete za proizvodnju, dokumentaciju o zaposlenim i angažovanim licima, te sva druga opšta i pojedinačna akta, evidencije, poslovnu i drugu dokumentaciju. 

U pravilniku je navedeno da se nadzor nad proizvodnjom naoružanja i vojne opreme sprovodi nad preduzećima koja imaju dozvolu za proizvodnju od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ali i nad kooperantom na kojeg je proizvođač prenio dio ovlašćenja. Takođe, u dokumentu stoji da je komisija obavezna da čuva lične, poslovne i druge podatke koji su pod zaštitom. 

Ministar privrede i preduzetništva RS Vojin Mitrović navodi da je pored ovog pravilnika potrebno donijeti još nekoliko podzakonskih akata kako bi Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Srpskoj mogao biti primjenjiv u praksi. 

- To je dokaz i ovaj pravilnik koji se nalazi na sajtu Ministarstva privrede i preduzetništva. Zakon je praktično stavljen van snage na osnovu odluke Ustavnog suda BiH, odnosno proglašen je neustavnim iako niti jednim dijelom on ne zadire u ustavnost niti je van propisa koji su definisani na nivou BiH  - kazao je “Glasu” Mitrović. 

Međutim, naglašava da su pojedine institucije Republike Srpske propuštanjem da reaguju dozvolile da pomenuti zakon bude oboren.

-  Prema današnjem stavu kakav je o pitanju rada Ustavnog sud BiH idemo u donošenje podzakonskih akata kako bi mogla uslijediti potpuna primjena zakona. Odgovorno tvrdim da je zakon u stoprocentnom odnosu usklađen sa propisima na nivou BiH i Ustavom. Neću imenovati ko su, ali zahvaljujući određenim institucijama Srpske, koje nisu reagovale na vrijeme, dozvoljeno je da zakon bude oboren, odnosno proglašen neustavnim - zaključio je Mitrović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana