Propao pokušaj Konakovića da ukine sporazum sa Srbijom

GS, Srna
Propao pokušaj Konakovića da ukine sporazum sa Srbijom

SARAJEVO-  Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je da je policijska saradnja između BiH i zemalja u regionu dobra i da je osujećen pokušaj ministra inostarnih poslova Elmedina Konakovića da ukine ovlaštena Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske i centralizuje BiH.

Elmedin Konaković najavio je u nedjelju da će na sjednici Savjeta ministara pokrenuti inicijativu za stavljanje van snage sporazma BiH i Srbije o policijskoj saradnji.

 -Na sjednici 31. jula pokrenuću inicijativu da se Sporazum Savjeta ministara i Vlade Srbije stavi van snage i da se Savjet ministara, kao strana potpisnica, izjasni o tome - rekao je tada Konaković  te ustvrdio da “ovaj sporazum omogućava da policija iz Srbije, kada god to MUP Republike Srpske zatraži, dođe i učestvuje u nekoj zajedničkoj aktivnosti, omogućava zajedničku edukaciju, pravljenje planova i programa, patrola“.

Nešić je rekao da postoji veliki broj sporazuma sa agencijama iz regiona, kao i da ima veliki broj zajedničkih akcija.

On je poručio Konakoviću da nema ništa od centralizacije BiH i ukidanja ovlašćenja MUP-u Republike Srpske, te da će MUP Republike Srpske izvršavati svoja ovlašćenja kao i do sada.

-Imamo potpisane sporazume sa 25 zemalja. Sa svim zemljama u regionu - rekao je Nešić novinarima u Sarajevu gdje je održana sjednica Savjeta ministara.

Nešić je napomenuo da mnogi izvještaji Evropske komisije govore o tome koliko je sadašnji sastav Savjeta ministara više uradio za godinu dana, nego prethodni za 10 godina.

-Ja vjerujem da ovaj Savjet ministara vodi naprijed i da ćemo nastaviti da radimo u tom pravcu -, rekao je Nešić.

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac istakao je da centralizacija BiH neće i ne može proći dok god u institucijama sjedi kadar SNSD-a i koalicionih partnera.

Govoreći o prijedlogu zaključka za reviziju sporazuma između BiH, Srbije i Hrvatske o policijskoj saradnji koji je predložio ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković, Košarac je ocijenio da su takve ideje neustavne i “van pameti”.

-To je proizvod političke potrebe predlagača da proizvede takav odnos da je bilo koja institucija na nivou BiH nadležna, odnosno nadređena institucijama Republike Srpske, FBiH ili kantona, što nije u skladu sa Ustavom -rekao je Košarac novinarima u Sarajevu i dodao da će se ovo piča “okačiti mačku o rep”.

Prema njegovim riječima, ovakav prijedlog pokazuje da Konaković postaje sve radikalniji.

-Ne vidim razliku između njega i lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji žele da se institucije BiH pitaju za sve, što nije u skladu sa Ustavom i zakonima BiH - naglasio je Košarac.

On je naveo da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama neće dozvoliti da se dođe u situaciju da se jačaju neke institucije koje će biti nadređene entitetskim, jer tako ne piše u Ustavu.

-To što neko ima fikciju da od agencije na nivou BiH pravi nadležnu, krovnu organizaciju policijske strukture i da bez toga se apsolutno ne može ništa, ima dovoljno prostora za sanjanje i za neke druge političke aspiracije, ali dok mi sjedimo, ova struktura SNSD i koalicionih partnera, mi to nećemo dozvoliti - naglasio je Košarac.

On smatra da je dobro da postoje oblici regionalne saradnje i da treba da poruke koje posljednjih dana dolaze iz FBiH prestanu.

-Ovakvom politikom strukture Bošnjaka u institucijama BiH međunarodno predstavljanje i politika BiH postaće potpuno smiješni. Ako to žele, vi znate da mi dajemo doprinos tome - naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, na temelju kapaciteta samog Ustava i nadležnosti BiH postoje dobri pokazatelji koji govore da se može obezbijediti dobra regionalna saradnja, naročito što se tiče mira i stabilnosti.

-Logično da želimo da ojačamo u saradnji sa policijskim tijelima, kako Srbije, tako i Hrvatske. Naravno, postoje sad različiti prevodi, da li neko ima neku administrativnu ulogu ili nema neku administrativnu ulogu i da li je neko pozicioniran u skladu sa nečim političkim ambicijama, to je nešto drugo - naveo je Košarac.

On je pojasnio da su Ustav i zakoni jasno precizirali ovaj sporazum, te da bilo kakva revizija neće dobiti podršku srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama.

-“Kad god da to bude ponovno dnevno u redu, dobiće isti odgovor, neće dobiti glas iz Republike Srpske i naravno takva odluka neće, niti takav zahtjev moći biti usvojen na nivou Savjeta ministara - poručio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana