Propala nova runda dijaloga Beograda i Prištine

GS
Propala nova runda dijaloga Beograda i Prištine

BRISEL - Razgovori su neuspešno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije nove runde dijaloga u Briselu.

Mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni prijedlog, Kurti nije želio da ga prihvati i sastanak je okončan, dodao je Vučić.

On je naglasio da je jasno da Kurti odbija da formira ZSO.

"Srbija ne beži od svojih obaveza, ali smo rekli i mi i EU kako stvari moraju da se odvijaju, mi smo taj predlog, iako nimalo lak za nas, prihvatili, a Kurti je odbio", kazao je Vučić.

"Svi mi imamo svoje predloge, Albanci svoje, mi svoje, na kraju, mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog EU, Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan", rekao je Vučić.

Istakao je da je, što se tiče samog toka pregovora, bilo ne mnogo prijatnih, već uglavnom neprijatnih stvari, pošto se svi bore za svoje.

Vučić je poslije neuspješnih razgovora u dijalogu Beograda i Prištine, da će uvijek morati da se razgovara i da ne vjeruje u to da je ovo "kraj svijeta".

On je tako odgovorio na pitanje šta je sada naredni korak posle neuspešnih razgovora.

"Ne znam šta bih vam rekao. Svakako da ćemo uvek morati da razgovaramo, ja ne verujem u to da je ovo 'kraj sveta'. Siguran sam da će se čuti odgovor ko je zaslužan, ko je odgovoran, to je jednostavno nešto što mora da se dogodi. Ono što je za nas važno, to je da sam siguran da mi moramo da nastavimo da razgovaramo", rekao je Vučić novinarima u Brisleu.

Na pitanje da li je Evropska unija pominjala neke mjere, Vučić je odgovorio da on nije Aljbin Kurti koji, kako je rekao, govori o tome da je potrebno da "upotrebite bič protiv Srbije".

"Ja neću to da radim, ja to ne želim ni albanskom stanovništvu na KiM niti bilo kome drugom, ja to ne radim, to nije moj princip delovanja, to nije moj životni princip. Ćutim i kad neko ode u zatvor, jer ne napadaš onog ko ne može da se brani. Što bih ja to radio, pitajte EU", rekao je Vučić.

Vučić i Kurti su razgovore vodili uz posredovanje Žozefa Borela, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za zapadni Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana