Promocija važne monografije sutra u Banjaluci: Kapitalno djelo o banu Milosavljeviću

G.S.
Promocija važne monografije sutra u Banjaluci: Kapitalno djelo o banu Milosavljeviću

BANjALUKA - Promocija drugog izdanja monografije "Ban Milosavljević. Priča o čovjeku koji je Banjoj Luci obistinio ime" autora Zorana Pejašinovića biće promovisana sutra u Banskom dvoru u Banjaluci.

Prvo izdanje  objavljeno je davne 2004. u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Srpske. Riječ je o prvoj cjelovitoj, naučnoj biografiji jedne od najznačajnije ličnosti istorije Banjaluke, Bosanske Krajine i Srpske uopšte, Svetislavu Tisi Milosavljeviću (1882 - 1960).

- Tiraž prvog izdanja je ubrzo po publikovanju našao svoje mjesto na policama javnih i privatnih biblioteka, tako da odavno postoji potreba za novim izdanjem. U izdanju reprezentativnog strukovnog Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske i dvije nacionalne institucije kulture - Arhiva Republike Srpske i Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske objavljeno je drugo i dopunjeno izdanje. Monografija donosi biografiju Svetislava Tise Milosavljevića i sadrži, osim uvoda i predgovora, tri velike cjeline: "Od đaka do ministra", "Ban Vrbaske banovine (1929 - 1934)" i "Ponovo u Beogradu" - poručuju iz Arhiva Republike Srpske.

Promocija je zakazana za 19 časova. O monografiji će govoriti Dušan Popović, glavni i odgovorni urednik, Borivoje Milošević i Vladan Vukliš, recenzenti i autor.

- Monografija je zasnovana na arhivskoj građi Arhiva Republike Srpske, Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti i Vojnog arhiva, neobjavljenim spisima u vlasništvu porodice Milosavljević, te na stotinama drugih naučnih, publicističkih, memoarskih i drugih publikacija, radova i novinskih članaka, te na nekoliko razgovora sa savremenicima - poručuju iz Arhiva Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana