Promijenjena Pravila Ustavnog suda BiH bez učešća Kneževića

GS
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - Ustavni sud BiH održao je vanrednu sjednicu na kojem je promijenio Pravila Ustavnog suda, a način na koji je sve učinjeno ima elemente državnog udara i rušenja samo ustavnog poretka BiH, stav je ovo pravnika iz Republike Srpske.

Kako piše portal banjaluka.net, sudija Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske Zlatko Knežević trenutno se nalazi na putu i iz objektivnih razloga nije prisustvovao sjednici.

Tako su ostale sudije, pod izgovorom zaštite Suda od politike, napravile apsurdnu situaciju kojom su kršeći važeće pravilo ukinuli to isto pravilo, ističe se u tekstu.

Konkretno, kršeći član 39. koji kaže da "sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu na kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske se odlaže, s tim da će se, u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga, naredna sjednica održati".

Dakle, kako sjednici nije prisustvovao sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske, a koji je odsutan iz opravdanih razloga, sjednica je morala biti odložena, navodi ovaj portal.

Pravnik Ognjen Tadić kaže da je važno utvrditi da li je upućen poziv sudiji Kneževiću i da li je njegov izostanak bio opravdan. 

Kaže, ako je na službenom putu, to je svakako opravdan izostanak.

- Ako se sve to utvrdi, pa se ispostavi da je dio sudija Ustavnog suda, kršeći član 39. Pravila Ustavnog suda, održao sjednicu i na njoj ukinuo član 39., onda je s obzirom na sve okolnosti u BiH u pitanju državni udar. Teret svega je sada sa Narodne skupštine prešao na sudije Ustavnog suda BiH – kaže Tadić za banjaluka.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana