Proglašeno stanje prirodne nesreće zbog velikog požara na Čvrsnici

Agencije
Foto: Kliks

POSUŠJE - Načelnik opštine Posušje Ante Begić je, na prijedlog Civilne zaštite ove opštine, proglasio stanje prirodne nesreće zbog velikog požara koji već peti dan bukti podno Čvrsnice u Parku prirode Blidnje i koji se širi prema objektima.

Požar je uzrokovao veliku materijalnu štetu na šumskom zemljištu, biljnom i životinjskom svijetu.
Jutros su dva helikoptera Oružanih snaga BiH, koji su vodu zahvaćali iz Blidinjskog jezera, nastavila sa gašenjem požara.
-Danas je u toku velika mobilizacija tako da u gašenju požara osim ljudstva iz Posušja pomažu ekipe iz Jablanice, Tomislavgrada, Gruda, Mostara, Širokog Brijega i vojska Oružanih snaga BiH - navodi se u saopštenju Civilne zaštite.
Požarište su juče popodne posjetili predstavnici Federalne uprave Civilne zaštite, Ministarstva bezbjednosti i Ministarstva komunikacije i transporta u Savjetu ministara.

Požar koji danima divlja na Blidinju je zahvatio oko 100 hektara površine.

Šef Civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona Drago Martinović naveo je za Kliks  kako je sad jasno da se požar ne može ugasiti i da se vodi borba kako da se zaustaviti njegovo širenje jer borovina nevjerovatno brzo gori.

-Jutros su sva helikoptera Oružanih snaga napravila po deset preleta što je jako značajno u borbi protiv širenja vatre i ne možemo očekivati da ga ugase jer se radi o ogromnoj površini od oko 100 hektara. Tokom popodnevnih sati će vojni helikopteri ponovno djelovati iz zraka, a na terenu su i sve vatrogasne službe iz Hercegovine koje u se ujedinile za spas Blidinja i presijecaju put vatri na putu prema naselju - kazao je Marinović.

Mnošto okupljenih u gašenje požara bude i optimizam da će se borba s vatrenom stihijom uspješno okončati i da će spriječiti daljnje širenje vatrene linije.

Martinović kaže kako bi mnogo značila pomoć kanadera iz Hrvatske, koji je već bio angažovan na gašenju požara na Blidinju, ali nažalost Hrvatska trenutno pruža pomoć Sloveniji i Italiji gdje također bjesne požari.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana