Proglašene vanredne mjere odbrane od poplava u Kostajnici i Dvoru, vodostaj Sane raste

GS
Foto: Srna

KOSTAJNICA, DVOR – U Republici Srpskoj na snazi je redovno stanje odbrane od poplave dok su u opštinama Kostajnica i Brod proglašene vanredne mjere odbrane od poplava.

Vodostaj u gornjem dijelu toka Sane raste, a obilne padavine prouzrokovale su odron kod Novog Grada.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je večeras da je vodostaj Miloševice u padu, dok rijeka Sana u gornjem toku raste, kao i rječica Puharska.

„Večeras ćemo biti na terenu sa našim sugrađanima, pratiti stanje i ukoliko bude dodatnih problema sigurno ćemo djelovati“, rekao je Javor novinarima u Prijedoru.

On je naveo da je štab danas donio zaključke za dalje postupanje nakon velikih padavina juče u toku dana i noći.

„Moram da naglasim da smo noć proveli na terenu, radno, da su i dalje ekipe na terenu i ono što je veoma bitno - trenutno nemamo stambenih objekata gdje je ušla voda“, istakao je Javor.

On je podsjetio da su početkom godine u koritu Miloševice krčeno šiblje i nisko rastinje, te izvađeno smeće, ocjenjujući da je to zasigurno dalo rezultate.

Vodostaj Sane trenutno iznosi 432 centimetra, a prvi stepen zaštite se proglašava na 420 centimetara.

U Novom Gradu vodostaj Une i Sane stagnira, rečeno je u lokalnom Centru za obavještavanje.

Vodostaj rijeke Une je 474 centimetra, a Sane 506 centimetara.

Prema informacijama ovog centra, obilne padavine prouzrokovale su odron na lokalnom putu u naselju Derviši i na nadvožnjaku na izlasku iz Novog Grada.

Ekipe Civilne zaštite izlaze na teren po dojavama građana kojih je do sada bilo 20.

U Centru kažu da je i dalje za saobraćaj zatvoren put u naselju Suhača zbog izlivanja Japre, te u naselju Šuća zbog izlivanja Sane.

Bujice su juče i noćas poplavile dva objekta u naselju Rudice i jedan u naselju Roga.

Vodostaj rijeke Une u 18.00 časova na području Kostajnice iznosio je 420 centimetara i dalje je u blagom porastu.

Zbog porasta vodostaja rijeke Une načelnik opštine Kostajnica i komandant opštinskog štaba za vanredne situacije Nikola Janjetović danas je donio Odluku o proglašenju vanrednih mjera odbrane od poplava na području ove lokalne zajednice, potvrdio je portparol opštine Aleksandar Pašić.

Opštinski štab je u zasjedanju, a sve službe i javna preduzeća i ustanove su u stanju pripravnosti.

Situacija na području opštine Dvor takođe nije sjajna. Načelnik opštine Nikola Arbutina rekao je da je, zbog izlivanja rijeke Une, za saobraćaj zatvoren putni pravac Dvor-Hrvatska Kostajnica.

Arbutina je rekao da je Una presjekla putni pravac u Kuljanima.

„Na sjednici Štaba za vanredne situacije, održanoj večeras, uspjeli smo obezbijediti dodatnu količinu vreća i pijeska“, naveo je Arbutina.

On kaže da su uvedena dežurstva, te da su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava.

„Vodostaj rijeke Une je 410 centimetara, a pri vodostaju od 450 centimetara uvodi se vanredno stanje“, naveo je Arbutina.

Prema njegovim riječima, za sada nema poplavljenih objekata i postavljeni su nasipi u naseljima Dvor, Matijevići, Vanići i Zamlača.

Arbutina kaže da je mještanima Kuljana, koji su odsječeni od Hrvatske Kostajnice, dostavljena voda jer se očekuje da će ostati odsječeni i od Dvora. 

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je  da je danas izvršen obilazak Novog Grada, Prijedora, Kostajnice, Kozarske Dubice i Gradiške i da ima krajeva u kojima su poplavljene poljoprivredne površine.

Novitović je upozorio da u Novom Gradu ima veliki broj klizišta.

On je poručio da je zabrinjavajuća najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda o količini padavina u narednih 30 časova u slivu rijeka Une u Sane.

U Sarajevsko-romanijskoj regiji, odnosno istočnom dijelu Srpske, trenutno nema bojazni od poplava i većih padavina, naveo je Novitović i dodao da je u opštini Trnovo, koja je u posljednjim poplavama pretrpjela najveću štetu, situacija pod kontrolom.

"Opština Trnovo je u svakoj poplavi ugrožena, ali su izuzetno odgovorni u svim preventivnim mjerama. Načelnik Trnova Dragomir Gagović sve shvata ozbiljno, vidio je šta znači preventivno djelovanje", naveo je Novitović.

Obilne padavine i jak do olujni vjetar očekuje se na području Hercegovine, saopštio je Hidrometeorološki zavod Republike Srpske. Građani se upozoravaju da budu spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana