Proglašena vanredna situacija u Modriči

G.S.
Proglašena vanredna situacija u Modriči

MODRIČA – Na dijelu opštine Modriča danas je proglašena vanredna situacija zbog požara koji je zahvatio Gudronsku jamu , rekao je načelnik opštine Modriče Jovica Radulović.

- Odluka Štaba, jeste da proglašavam vandrednu situaciju na dijelu opštine Modriča, i to na lokalitetu Gudrona, Gudronske jame i sve ono što je oko ove jame zahvaćeno požarištem. Donijet je zaključak da se angažuju sva materijalno tehnička sredstva raspoloživa, kako bi se odmah pristupilo gašenju ovog požara, i zadatak će biti izvršen u najkraćem mogućem roku, kaže Radulović.

Radulović je rekao da požar još nije ugašen u potpunosti i da i dalje tinja, i da se štetne materije isparavaju u vazduh. 

- Potpuno je jasno da Gudronska jama, koja nije riješena 40 godina, neće biti riješena i u narednih deset dana, ali ono što mi moramo preduzeti sve, jeste da pokušamo da ugasimo taj požar, barem ono što je nama dostupno i što možemo da uradimo.  Ja ću ovome odmah kontaktirati predsjednika vlade i uputiti zvanični dopis prema predsjedniku Republike, srpskom članu Predsjedništva, republičkoj upravi Civilne zastite, resornim ministrima, koje sve pozivam  da što prije dođu u Modriču, poručio je Radulović.

Načelni je rekao i da je angažovana stručna kuća koja je ovlašteno lincencirana da izvrši sva potrebna mjerenja kvalitete vazduha, kvalitete zemljišta oko Gudronske jame i više lokaliteta izvorišta vode. 

- Još uvijek nemamo konkretne rezultate, međutim ono sto vidimo svaki dan i sa čime se svi građani opstine Modriča suočavaju, posebno građani mjesne zajednice Modriča 5, Kladari, pa i svi mi mi ovdje u gradu, jeste da postoji taj osjećaj koji dolazi iz tog ispravanja. Postoji osnovana sumnja, i struka je to ovdje danas potvrdila, da se iz Gudronske jame emituju neke negativne čestice, koje  mogu da imaju vjerovatno posljedice po stanovništvo i po biodiverzitet, biljke i životinje, životinjski svijet, i dokle god ne dobijemo ta zvanična mjerenja, mi ne možemo ići u dalje mjere. Ali očekujemo u ponedjeljak konkretne rezultate sa svim mjerenjima, nakon čega ćemo, zajedno sa inistucijama sistema vlasti Republike Srpske, preduzeti određene mjere i o tome blagovremeno obavjestiti javnost, rekao je Radulović.

Zbog pojave ovog dima, zbog svih ovih čestica koje se emituju i koje se osjete u vazduhu , pogotovo u večernjim i noćnim satima, preporuka Štaba je da se stanovništvo da ograniči svoj boravak na otvorenim prostorima,  da ga svede na minimum i da se zadržava u zatvorenim prostorima. 

- Struka je rekla, takodje ono što je meni danas preneseno, da je boravak u klimizovanim prostorima je poželjan, jer klime filtriraju sve te negativne čestice, ukoliko ih ima , i ja zaista pozivam stanovništvo da pokušamo da sa pridržavamo tih opštih upustava kako se uostalom, kako vidim, već većina stanovništva ponaša.  Dakle, potrebno je i da veš ne sušimo na otvorenom, da pokušamo te neke aktivnosti u narednom periodu. Evo najavljuje se i kiša, i ja očekujem da će ona pasti što prije i da na taj način sve te štetne posljedice pokušamo svesti na jedan minimum. Još  uvijek nema bilo kakvih pokazatelja koji govore da bi ovo moglo da ide u nekom negativnom pravcu. Pokušaćemo da zaustavimo, nema mjesta za paniku, zahvaljujem se stavnovništvu na dakle zaista razumijevanju, za ovu nastalu situaciju, i molim ih za još malo strpljenja. Već odmah danas pokušaćemo da angažujemo privredna društva da ugasimo taj požar, smatra Radulović.

On je rekao da su obavijestili Rafineriju Modriča, i da oni isto tako da očekuju zvanične rezultate u ponedjeljak, i da očekuje da zajednički operativni tim koji je formiran ponudi konkretne mjere i smjernice, o čemu ćemo obavijestiti javnosti čim prije dobijemo potrebne informacije 

Radulović  je rekao i da nažalost postoji veliki broj dezinformacija i da stanovništvo treba ostati smireno. 

Situacija nije nimalo jednostavna. Moramo pokušati spriječiti svaku dezinformaciju, koja može dovesti do širenja panike i nekih štetnih, negativnih posljedica po kompletno stanovništvo.

On je apelovao na stanovništvo da sve ono što ih zanima  kontaktiraju gradsku upravu koja je uvijek putem veb sajta ili društvenih mreža kao i telefonskim putem. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana