Profil novih (grado)načelnika u Republici Srpskoj

Veljko Zeljković
Profil novih (grado)načelnika u Republici Srpskoj

BANjALUKA - Muškarac. Ima oko 47 godina. Fakultetski je obrazovan. U većini slučajeva radi se o osobi koja je završila ekonomski, pravni, medicinski ili šumarski fakultet.

Ovako bi ukratko mogao izgledati profil, odnosno svojevrsni foto-robot (grado)načelnika koji će u naredne četiri godine rukovoditi jednom od opština u Republici Srpskoj. 

Kada se sumiraju svi rezultati lokalnih izbora održanih u nedjelju, odmah na prvu vidljivo je da partije nisu imale baš prevelikog povjerenja u, uslovno rečeno, slabiji pol, što je na kraju dovelo do toga da samo dvije žene osvoje načelnički mandat, i to u Jezeru i Istočnom Drvaru. Gledano u procentima, to je samo tri odsto od ukupnog broja fotelja koje je trebalo popuniti. Jedna od njih je Snežana Ružičić kojoj će ovo biti treći mandat u omalenoj opštini Jezero. I ovog puta se pokazalo da političke partije i ne vjeruju ženama kada je u pitanju borba za neku od načelničkih pozicija u većim gradskim sredinama.     

Što se tiče starosti izabranih (grado)načelnika u Republici Srpskoj, najstariji ima 69 godina - Krupa na Uni, a najmlađi 31 - Banjaluka i Petrovo.  Prosječna starost svih izabranih iznosi oko 47 godina. Uglavnom se radi o fakultetski obrazovanim licima, iako među njima i onih koji su u svojim biografijama naveli da su menadžeri ili “uspješni poslovni ljudi”.  

Najviše je diplomiranih ekonomista. Oni su se, kako stvari stoje, pokazali kao najbolji i najpouzdaniji kandidati partija, jer su uspjeli doći do 10 načelničkih mjesta, što bi, da je sreće, trebalo da bude plus za svaku lokalnu zajednicu u kojoj su izabrani.

Gotovo u stopu ih prate oni koji su uspjeli da završe pravo. Na trećem mjestu su doktori, ljudi u bijelom koji su se godinama školovali i specijalizovali da liječe ljude, a među njima ima ginekologa, neurologa i hirurga. U top četiri, što je bio slučaj i na nekim ranijim lokalnim izborima, ponovo su i oni koji su završili šumarski fakultet, što je postalo gotovo trend - da direktori pojedinih šumskih gazdinstava svoje životne karijere krunišu načelničkim foteljama. Za razliku od prošlih lokalnih izbora, njihov broj je sada nešto manji, baš kao i u slučaju onih koji su završili elektrotehnički fakultet.

Kada se podvuče crta, nešto više od polovine načelničkih mjesta u Republici Srpskoj osvojili su kandidati koji imaju završen neki od četiri fakulteta:  ekonomski, medicinski, pravni i šumarski. Ostatak čine oni koji imaju diplome poljoprivrednog fakulteta, fizičkog vaspitanja i tehničkih nauka. U jednom slučaju radi se o vojnoj akademiji.

Ali, ima tu psihologa i teologa, “građevinaca”, geodeta i tehnologa, pa čak i jedan broj menadžera, privatnika, pa i onih koji su u nekom prethodnom periodu imali uspješnu novinarsku karijeru (Nevesinje). Tu je i jedan student (Banjaluka), kome to očigledno nije zasmetalo da dođe do svog drugog uzastopnog gradonačelničkog mandata. 

Prošli izbori

Ovi lokalni izbori ne razlikuju se mnogo od prethodnih, održanih prije četiri godine. Tada je prosječna starost bila oko 46 godina. I tada su se žene tražile lupom u nekoj od načelničkih fotelja - bilo ih je samo tri. Kao i sada, najveći broj mandata osvojili su diplomirani ekonomisti. Na drugom mjestu bili su oni s fakultetskom diplomom šumarskog fakulteta, a na trećem oni koji su bijele mantile odlučili da okače o klin i zamjene nekom od načelničkih fotelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana