Kako SAD planira da zadrži poziciju svjetskog policajca i zašto je Srbija rasparčana

Veljko Zeljković
Bondstil
Foto: Agencije | Bondstil

VAŠINGTON - Cilj NATO bombardovanja SRJ 1999. nije bilo nikakvo spasavanje “potlačenog” albanskog stanovništva, već je namjera bila rasparčavanje Srbije kako bi bili ostvareni geopolitički i vojni ciljevi SAD u ovom dijelu svijeta.

Istakao je ovo ekonomista i profesor na univerzitetu Kolumbija Džefri Saks u intervjuu datom poznatom američkom novinaru Takeru Karlsonu, pojašnjavajući da je krajnji cilj ove agresije bio da se stvori tzv. Kosovo, gdje bi SAD mogle da naprave najveću vojnu bazu u Jugoistočnoj Evropi.

- Bombardovali smo Beograd, jednu od evropskih prestonica. Apsolutno loš potez. Cilj je bio da se razbije Srbija, kreira nova država i napravi Bondstil. Bile su im potrebne nove vojne baze, sa povoljnim položajem. Pri tome, nije im se sviđala Srbija, jer je bila bliska sa Rusijom. I onda se moglo čuti, “mi smo supersila, radimo šta želimo”. Zato su podijelili Srbiju, a sada tvrde da oni to nikada ne rade, da ne mijenjaju granice. Rezultat? SAD su rastrgle Srbiju, deklaracijom ustanovili novu državu “Kosovo” te postavili ogromnu NATO bazu. I to je bio cilj američkih stratega - kaže Saks ironično poručujući da su SAD supersila koja širom svijeta radi ono što poželi i na način koji smatra u tom trenutku prikladnim. 

Dokumenta

Da su ovo bili planovi, dodaje, može se vidjeti i iz jednog od strateških dokumenata Vašingtona pod nazivom “Obnova američke odbrane” u kom se nedvosmisleno navodi da su balkanski prostori strateški za SAD. 

- Amerika ima oko 750 vojnih baza širom svijeta. Svako od njih ima komšiluk. I to je njihova jedina logika. Samo se šire - kaže Saks.
Poručio je i kako SAD nažalost rade mnogo ružnih, ali i destruktivnih stvari širom svijeta, izazivajući i vodeći mnoge proksi ratove. 

U intervjuu Saks je govorio i o istoriji hladnog rata, državnim udarima koje CIA sprovodi širom svijeta, ali i u Ukrajini, odnosno kako je i zbog čega došlo do isprovocirane specijalne vojne operacije Rusije. 

Smatra da je najveći problem što SAD smatraju da su jedina svjetska supersila te da joj to daje za pravo da radi šta hoće. Govoreći o Rusiji, Saks kaže kako ideja uništenja ove države postoji već 170 godina, a osmislili su je prvo Britanci. 

Prvi korak, njeno opkoljavanje u regionu Crnog mora. 

- To je bila ideja lorda Palmerstona. Amerika je kasnije to preuzela, pokušavajući da od Rusije napravi drugorazrednu zemlju. Zbignjev Bžežinski, inače jedan od američkih  vodećih geostratega poručio je 1997: “Hajde da to uradimo, da opkolimo Rusiju u crnomorskom regionu”. On je tada objasnio strategiju za Evroaziju i naveo vremenski okvir za ovo širenje moći. To je podrazumijevalo da se prvo ovlada centralnom Evropom, a onda i baltičkim zemljama. Naredni korak je bio pozivanje Ukrajine u NATO. Američki stratezi su na sve ovo gledali kao na igru “Riziko”. Po mom mišljenju, to je suludo - istakao je Saks.

Dodaje i da se u Vašingtonu nisu obazirali na upozorenja Vladimira Putina o širenju NATO-a na istok, a što je, kako kaže, bilo obećanje dato još predsjedniku Mihailu Gorbačovu, ali i Borisu Jeljcinu. 

- Ta obećanja su data. Rat u Ukrajini je u stvari počeo 2014. nakon nasilnog rušenja ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, koji je želio neutralnost svoje zemlje. To je bio klasični državni udar, ali i primjer kako CIA sprovodi svoje specijalne operacije promjene režima širom svijeta. Zašto SAD toliko smeta Rusija? Sa moje tačke gledišta, pojedinim ljudima u Vašingtonu smeta što postoji zemlja sa jedanaest vremenskih zona, koja je toliko velika da ugrožava američku globalnu hegemoniju - naveo je Saks, poručujući da dok Bajden ne razgovara direktno sa Putinom, životi svih u svijetu biće duboko ugroženi, pogotovo jer postoje sulude izjave da je put do mira preko bojnog polja. 

Pogrešna shvatanja

Na kraju je i poručio da američke vlasti sve pogrešno shvataju, od Avganistana, Iraka, Sirije, Libije pa do Ukrajine, te da se tzv. neokonzervativni rat pokazao kao potpuni neuspjeh, navodeći da su ti ratovi koštali Ameriku sedam triliona dolara duga.

Mišljenja je i da je odlazak sa političke scene Viktorije Nuland dobra vijest, jer je upravo ona bila odgovorna za spoljnu američku politiku u posljednjih 30 godina. 

- Ona je bila ključna ličnost u ovom pogrešnom razmišljanju Amerike, koja se opredijelila za dominaciju, a ne saradnju - pojasnio je Saks.

Prema riječima doktora političkih nauka Stevana Gajića, Saks je, nažalost jedan od rijetkih američkih intelektualaca koji javno i otvoreno kritikuje hegemonističku spoljnu politiku svoje države ukazujući na svu njenu pogubnost, te strašne posljedice i žrtve koja ona nosi sa sobom, što su, kako je istakao, i ljudi sa ovih prostora najbolje mogli da osjete na svojoj koži. Na pitanje, može li se u SAD stvoriti kritična masa koja bi mogla promijeniti spoljnu politiku ove zemlje i taj jedan koncept, na koji upozorava i Saks, da se po svaku cijenu vlada cijelim svijetom, Gajić odgovara da ne vjeruje u tako nešto. 

- Da bi SAD opstale kao zemlja, politički i ekonomski, njima su potrebni ratovi i sukobi. To je jednostavno u DNK ove države, ali i političara koji s njom rukovode. Jedna od američkih senatorki je pre par dana na jednoj od granata, koje šalju Izraelu, napisala “Dokrajčite ih”. Sve je u stvari pitanje moći. Kakva demokratija, ljudska prava i slične stvari. I svi koji su joj se suprotstavili, na bilo koji način, našli su se na udaru - kaže za “Glas Srpske” Gajić, dodajući da Vašington za sprovođenje svojih planova koristi sodaničke i na led navučene zemlje, poput Ukrajine, ali i neke narode, odnosno političke elite, poput bošnjačke u BiH.  

Srbija most između Rusije i EU

Džefri Saks istakao je prije par mjeseci i kako smatra da se Srbija trenutno nalazi u izuzetno teškom položaju zbog sukoba SAD i Evrope sa Rusijom oko Ukrajine, kao i da bi u slučaju postizanja eventualnog dogovora i obustave rata - Srbija mogla da bude most u obnavljanju odnosa između EU i Rusije. 

Smatra i da bi Srbija mogla da ima veliku korist ukoliko bi Amerika napustila antikinesku politiku.

- Činjenica da Evropa mora da prati SAD i da je duboko oštetila svoje veze sa Kinom druga je velika greška Evrope. Srbija bi opet bila u odličnom položaju, imala bi koristi od normalizacije odnosa i pomogla bi u smanjivanju geopolitičkih tenzija između Evrope i Rusije, ali i Evrope i Kine - rekao je Saks.

“Sjeverni tok”

Džefri Saks je u ovom intervjuu, datom poznatom američkom novinaru i voditelju Takeru Karlsonu, optužio SAD i da su odgovorne za diverziju na gasovodu “Sjeverni tok”, dodajući kako sve upućuje i da je virus korona vještački stvoren u jednoj od američkih ustanova, u okviru programa biloškog ratovanja te da je isti vjerovatno procurio tokom testiranja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana