Pročitajte detalje sa suđenja za zločine nad Srbima na području Ilijaša

Srna
Foto: BIRN BiH

Na suđenju za zločine počinjene nad Srbima na području Ilijaša vještak Tužilaštva BiH Martin Frančešević govorio je o dužnostima i ovlaštenjima komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Brezi i obavezama da preduzme radnje koje će dovesti do kažnjavanja odgovornih pod njegovom efektivnom kontrolom za izvršenje krivičnog djela.

Vještak vojne struke Frančešević sačinio je nalaz i mišljenje o organizaciji Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u Brezi, pri kojem je u proljeće 1992. godine već bio formiran odred "Sretno".

On je rekao da odnos komandanta prema podređenim odredima podrazumijeva klasičnu vojnu subordinaciju. "Komandant je pretpostavljen svim jedinicama Opštinskog štaba. Njegovo je pravo da izdaje zadatke", rekao je Frančešević.

On je dodao da komandant vrši kontrolu i nadzor da li potčinjeni postupaju po pravilima i da preduzima mjere ukoliko ima odstupanja.

Na pitanje kakve su obaveze komandanta Opštinskog štaba u slučaju izvršenog ratnog zločina, vještak je rekao da treba preduzeti korake kako bi počinioci bili kažnjeni.

"Ako je krivično djelo u pitanju, dostavlja se nadležnom tužilaštvu", dodao je Frančešević.

On je naveo da je komandant nadležan prevashodno na njegovo ljudstvo, koje obuhvata i pridodate jedinice i sve druge u njegovoj zoni odgovornosti, a koje bi trebalo da budu pod njegovom efektivnom kontrolom, prenosi Birn.

Tužioca Vladimira Simovića interesovalo je šta se dešava u slučaju da te jedinice počine zločin na teritoriji druge opštine, na šta je vještak rekao da su ti ljudi pod njegovom efektivnom kontrolom.

Frančešević je pojasnio da je za pridodate pripadnike nadležan komandant kojem su pridodati.

On je potvrdio da je imao uvid u izvještaje u vezi sa akcijom na Čemerno, te da su jedinice iz Breze i Ilijaša bile u sadejstvu i dodao da, kada su jedinice u sadejstvu, svaki komandant odgovara za svoje pripadnike.

Frančešević je rekao da su se zone odgovornosti opštinskih štabova poklapale sa područjem opština i da u načelu komandanti nisu bili odgovorni za druga područja.

"Ali, ako šalje vojnike na teritoriju druge opštine, mora biti određeno ko je odgovoran", rekao je vještak.

Na sugestiju branioca Senada Pizovića da komandant Štaba u Brezi nije imao odgovornost za drugu teritoriju i da on nije izdao naredbu, Frančešević je rekao da onda nije jasno kako su mogli otići.

Branilac je rekao da su mogli otići dobrovoljno, na šta je vještak rekao da bi odlaskom bez naredbe komandanta prekršili pravila.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno 4. aprila.

Za zločine u Čemernom u opštini Ilijaš optuženi su Džemal Hadžić, Teufik Turudić, Džemal Smolo, Senad, Haris i Benjamin Sikira, Enes Durak, Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija, te Nehru Ganić.

Prema optužnici, oni su 10. juna 1992. godine napali Čemerno – pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine – što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana