Proces protiv Dudakovića traje duže od pet godina: Sudska farsa bez kraja

Veljko Zeljković
Proces protiv Dudakovića traje duže od pet godina: Sudska farsa bez kraja

SARAJEVO - U pravosuđu BiH postoji selektivna pravda, ali i dvostruki aršini kada je u pitanju vođenje sudskih postupaka, a jedan od najočiglednijih primjera je onaj koji se više od pet godina, tačnije 66 mjeseci vodi protiv komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića zbog ratnih zločina na području Krajine u septembru i oktobru 1995. godine.

Kaže ovo za “Glas Srpske” vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić podsjećajući da je suđenje Dudakoviću i grupi od 16 bivših pripadnika tog korpusa počelo još aprila 2019. godine, ali da se ročišta često odgađaju iz raznih razloga i proces odugovlači kako ne bi bio osuđen za zločine nad Srbima, pretvarajući ovaj sudski proces u farsu bez kraja.

- Suđenje je pretvoreno u farsu. Moglo bi se slobodno reći i u cirkus, na što nadležni iz Centra konstantno upozoravaju, jer pravda već skoro tri decenije čeka da bude zadovoljena. Ovaj sudski proces čitavo ovo vrijeme prate mnogobrojne kontroverze, jer se unedogled odgađa iako postoji pravilo da se ročišta moraju redovno zakazivati.. To se, nažalost, ne dešava, nije praksa -  istakao je Nuždić.  

Navodi da ovo nije jedini takav slučaj, te da se ista negativna sudska praksa primjenjuje i u slučaju “Dobrovoljačka”, ali i “Đuro Matuzović”, “Čemerno”, “Jošanica”...

- Kada su u pitanju srpske žrtve, ovo je postao jedan obrazac ponašanja pravosudnih organa na nivou BiH. Kao da se čeka da priroda učini svoje, jer od biologije nisu imuni ni izvršioci zločina. Zbog toga će vjerovatno mnogi od pomenutih zločina na kraju ostati bez sudskog epiloga. To je, naravno, traumatično za porodice žrtava. Ali oni, kao i mi, ne smijemo odustati od traženja pravde. Jedan od načina je da se sve zadokumentuje i sačuva od zaborava. Upravo zbog toga je naš Centar započeo sa najvećim projektom do sada, izradom Atlasa zločina nad Srbima - poručio je Nuždić.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da odugovlačenje suđenja komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću i drugima za masovne zločine nad srpskim narodom, kao i izostanak procesuiranja zločina nad Srbima na brojnim drugim stratištima, potvrđuju da je Sud BiH politički i u funkciji bošnjačke politike. Podsjeća da su muslimanske snage u zločinačkim akcijama “Maestral” i “Sana 95” protjerale srpski narod sa njegovih vjekovnih ognjišta, a one koji su ostali pogubile ili zarobile.

Prema riječima  Linte, neprihvatljivo je da niko ne odgovara za srpske žrtve na području opština Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Ključ i Sanski Most jer postoji video-materijal, izjave svjedoka, zapisi i mnogi drugi dokazi koji jasno govore o masovnim i planskim zločinima Petog korpusa takozvane Armije BiH pod komandom Atifa Dudakovića.

Optužnica

Tužilaštvo Atifa Dudakovića i druge tereti za plansko učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu radi progona Srba u opštinama Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Ključ i Sanski Most u drugoj polovini 1995. godine. Optužnicom se terete za ubistva više od 300 Srba, od kojih su većina civili, uglavnom starijeg doba, te uništavanje 38 crkava i drugih vjerskih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana