Princ Aleksandar: Srpska zastava će se zauvek ponosno vijoriti

Srna
Foto: Agencije

BEOGRAD - Princ Aleksandar Karađorđević čestitao je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave građanima Srbije, Republike Srpske i svim pripadnicima srpskog naroda širom svijeta, ističući da će se srpska zastava ponosno vijoriti zauvijek - dok Srbi postoje.

Podsjetivši da se ovaj praznik obilježava 15. septembra, na godišnjicu proboja Solunskog fronta, princ Karađorđević je naveo da je srpska zastava nasljeđe svih koji su gradili zemlju i predavali taj barjak iz ruke u ruku, od jedne generacije drugoj, da traje do danas, saopšteno je iz pres-službe Kraljevskog dvora.

"I nastavićemo da ga prosleđujemo, predaćemo ga našim unucima, da nas i dalje okuplja, ujedinjuje i podseća ko smo – narod koji iznad svega ljubi i poštuje slobodu sa uzvišenim vrednostima pravde i istine kao moralnim načelima i zaveštanjem na koje svi treba da budemo ponosni", naveo je princ Aleksandar Karađorđević.

On smatra da današnje generacije treba da nastave nit započetu u davna vremena, stvarajući sopstvenu zaostavštinu kojom će se se potomci ponositi.

"To možemo da učinimo samo ako smo ujedinjeni, ako zajedno radimo za bolju budućnost i napredak naše otadžbine", naglasio je princ Aleksandar.

On je ukazao na to da je srpski narod od srednjeg vijeka do ovog vremena zastavu uvijek volio i duboko poštovao kao najveću svetinju.

Zastavu su, kako je istakao, vojnici tokom ratova nazivali svojim "ratnim drugom" i branili je srčano i odlučno, ne obazirući se na sopstvene živote da bi je sačuvali.

"Na dan kada se sećamo herojskih vojnika sa Solunskog fronta treba da se podsetimo i dobro poznate činjenice da su junaci, koji su prošli i golgotu i vaskrsenje, kroz svu muku uspeli da sačuvaju sve svoje pukovske zastave - svih 51 koje je moj pradeda, kralj Petar Prvi predao trupama juna i novembra 1911. godine", naveo je princ Aleksandar.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju.

Ovaj praznik ustanovljen je 2020. godine kao dan sjećanja na Proboj solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana