Prijedlog zakona o spoljnim poslovima BiH: Akt pun zamki, pod lupom sve odredbe

Marijana Miljić Bjelovuk
Prijedlog zakona o spoljnim poslovima BiH: Akt pun zamki, pod lupom sve odredbe

SARAJEVO - Prijedlog zakona o spoljnim poslovima BiH naći će se na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH 21. septembra, a pojedini poslanici iz Srpske već sada poručuju da u tom aktu ima mnogo nedorečenosti te da za trenutni sadržaj tog zakonskog rješenja neće dizati ruku.

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Mira Pekić rekla je da je dobila prijedlog pomenutog zakona koji je i pročitala.

- Već nakon prvog čitanja izvjesno je da ćemo morati sjesti i ozbiljno razgovarati ne samo sa onima koji pišu zakon već i onim koji se razumiju u spoljnu politiku i sve što je vezano za akt o spoljnim poslovima i interes Srpske - poručila je Pekićeva.

Pomenuti zakon, navodi ona, je u prvom čitanju pred poslanicima Predstavničkog doma.

- Jasno je da ćemo tek nakon što analiziramo zakon moći uložiti amandmane i primjedbe. Interes Srpske se mora sačuvati i sve ono što je vezano za nadležnost Srpske mora ostati jasno definisano u tom zakonu - poručila je Pekićeva.

Ako BiH nije imala do sada taj zakon, naglašava Pekićeva, ne mora ni u kratkom roku i preko noći da dobije zakon o spoljnim poslovima.

- Mislim da je Savjet ministara BiH čisto sa sebe posao o pitanju tog akta skinuo i dao nama u Predstavnički dom. Oni su odradili operativni dio posla. Značajnu pažnju posvetićemo ovom zakonu. Jasno je da ćemo amandmanima i prijedlozima drugačije formulisati neke stavke - rekla je “Glasu Srpske” Pekićeva, koja smatra i da pomenuti zakon u predviđenom obliku za sada neće proći.

Prema riječima poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanje Vulić, koliko je njoj poznato, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac je iznio određene primjedbe za koje je ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković rekao da će biti usvojene. To je, kako kaže, Konaković nedavno istakao i tokom sastanka vladajuće koalicije.

- Da li je to i učinjeno, stvarno ne znam, jer još nisam pročitala ovaj prijedlog zakona, jedino što mogu reći jeste da ga predstavnici Srpske, pogotovo ne oni iz SNSD-a, neće prihvatiti ukoliko naše primjedbe ne budu usvojene - istakla “Glasu Srpske” Vulićeva.

Sličan stav iznio je i njen partijski kolega i poslanik Milorad Kojić navodeći da će, kada bude detaljno izučio ovaj dokument, moći i dati svoj konačni sud, dodajući da sigurno neće podržati bilo kakve zakonske akte koji bi na bilo koji način mogli ograničiti dosadašnje nadležnosti Srpske. 

Nacrt zakona o spoljnim poslovima BiH utvrđen je na sjednici Savjeta ministara 11. maja ove godine, a koja je od strane pojedinih ministara na nivou BiH ocijenjena kao istorijska.

Međutim, nakon toga Srpska je negodovala o pitanju pomenutog zakona jer on, kako je tada poručeno, ne ide u korist Republike.

Pravnici

Pravni stručnjaci su još u maju naveli da je značajan broj odredaba Nacrta zakona o spoljnim poslovima BiH suprotan Ustavu BiH. Tada je i poručeno da se tim aktom želi izmjestiti faktičko odlučivanje i upravljanje spoljnim poslovima iz Predsjedništva BiH, institucije koja je jedino nadležna za to, i smjestiti u Ministarstvo inostranih poslova Savjeta ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana