Prihodi od PDV-a godinama hrane birokratsku aždaju

N1
Prihodi od PDV-a godinama hrane birokratsku aždaju

BANjALUKA - 10 miliona KM dnevno ode na kriminal i korupciju, procjene su stručnjaka. Socijalne pravde mnogi se sjete pred izbore, ali implementacija projekata važnih za građane problematizira se uglavnom nakon izbora. Diferencirana stopa PDV-a, tema je više od 10 godina.

Osamnaest godina, dakle punoljetstvo za Zakon o porezu na dodatu vrijednost u BiH. Uz kozmetičke, nije trpio suštinske promjene. 17% PDV-a građani plaćaju i za hranu za bebe, hljeb i mlijeko, ali i za luksuzna vozila, jahte, nakit. Humanitarci u javnim kuhinjama oddahnuli su kada je prošle godine, ukinut PDV na doniranu hranu. Očekivali su veće efekte:

- Ja sam već pričao ljudima o šleperima hrane koji dolaze u javnu kuhinju, ali sam se razočarao i ja i oni. Implementacija zakona je jako spora. Mi smo samoinicijativno zvali sve moguće firme koje poznajemo i pričali im o zakonu, o onome što je omogućila država. 90% i više firmi o tome ništa nisu znale, kaže Miroslav Subašić iz Mozaika prijateljstva Banjaluka.

Hrana i stan, osnovne ljudske potrebe. Kupovina prve nekretnine mora biti oslobođena od plaćanja PDV-a, kažu u PDP-u. Inicijativu je prošle godine pokrenuo SNSD-ov ministar finansija i trezora Srđan Amidžić. Danas je aktuelizira ekonomista i političar Bojan Kresojević. Država treba pojedincu da vrati 17% novca za stan do 60 m2, ili kuću do 200 m2 ukoliko se radi o prvom vlasništvu. To bi, smatra Kresojević bila podrška porodici, a ima i rješenje za nedostajući novac u budžetu.

- Igre na sreću su izuzete od PDV-a i plaća se porez na igre na sreću koji iznosi tri puta manje od PDV-a. Samo za teritoriju RS 300 miliona KM su manji prihodi budžeta zato što kladionice ne plaćaju dovoljno poreza, s druge strane mi naplaćujemo od ljudi koji žele da grade svoju kuću. Za novu BiH to je procjenjeni iznos milijardu KM koje štedimo kladionicama i ta sredstva trebamo iskoristiti da pomognemo mladim ljudima, smatra Bojan Kresojević, predsjednik Ekonomskog savjeta PDP-a. 

UIO BiH dala je već zeleno svjetlo za povrat PDV-a za kupovinu prvog stana ili kuće, čeka se Upravni odbor, te zakonodavna tijela.

- Formirana je radna grupa u UIO, napravljen je prvi nacrt zakona, to može biti korisno, tu nije zamišljeno oslobađanje, već je zamišljena procedura povrata PDV-a. UO UIO se nije sastajao od februara. (N1: Postoji li neka blokada rada UO UIO?) - To morate pitati UO, ja vam nažalost nemam na to odgovor, kaže Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH

Nije bilo pozitivnih odgovora ni na brojne ranije inicijative na ukidanja PDV-a, ili pak diferenciranu stopu tog poreza.

- Da je to sve do sada usvojeno, mislim da u ovom trenutku ne bi bilo PDV-a ni na šta u BiH, kazao je Kovačević.

Savjet ministara BiH podržao je inicijativu za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, no…

N1: Znači Uprava se izjasnila na ovu inicijativu Savjeta ministara za lijekove negativno?

Ratko Kovačević: Tako je.

Pojašnjava da s obzirom da je slobodno tržište, nema garancija da će direktnu korist od promjene ili ukidanja PDV-a na lijekove ili pak bebi hranu i opremu, imati građani. Ekonomisti pak ne vjeruju u političke floskule.

Politička demagogija. Vrlo dobro političari znaju da se to ne može uraditi. Političari znaju da se upravo strani kreditori prvo namiruju iz UIO, faktički ne možete to uraditi bez njihove saglasnosti uraditi. Znali su to od početka, ali su tu priču prodavali populistički, rekao je Draško Aćimović, ekonomista.
Prihodi od PDV-a godinama hrane BH birokratsku aždaju. Na kraju 2023. prvi put je u jednoj godini prikupljeno preko 10 milijardi KM od indirektnih poreza. Više od 500 miliona nego 12 mjeseci prije, inflacija je pojela novac građana, nahranila državu, piše N1.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana