Priča o zloupotrebama dobija nastavak: Muhić želio da upravlja svima

Marijana Miljić Bjelovuk
Priča o zloupotrebama dobija nastavak: Muhić želio da upravlja svima

ŠTUTGART - Od bivšeg generalnog konzula BiH u Štutgartu Begana Muhića, koji je pod istragom pravosudnih organa zbog sumnje da je zloupotrijebio donacije koje je dobio od Njemačke za organizovanje dopunske škole, nismo dobili niti marku. Sramota je i što ministar inostranih poslova Elmedin Konaković ćuti na sve nepravilnosti koje su se dešavale u tom diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Navedeno je ovo u dopisu koji je stigao u redakciju “Glasa”, a koji potpisuje grupa učiteljica Saveza bošnjačkih dopunskih škola u Štutgartu. Isti dopis naslovljen je i na adresu Konakovića.

- Nismo imali nikakvih problema sve dok na čelo generalnog konzulata nije došao Muhić i Edina Jusufović. Iz medija smo saznali da se vodi istraga i da je velika suma novca u pitanju. Mi smo uglavnom radile besplatno i najbolje što znamo. Problemi su nastali zbog novca i politike. Muhić je htio da rukovodi svima nama uz pomoć Jusufovićeve - navedeno je u pismu.

Za novac i sve zloupotrebe, učiteljice navode da nisu znale, ali podvlače da je žalosno da su ljudi poput Muhića i Jusufovićeve radili u konzulatu i predstavljali BiH.

- Oni su samo mislili na sebe. Jusufovićeva sada, nakon četiri godine, neće da ima nikakav kontakt sa nama. Ne javlja se na telefon, niti odgovara na i-mejlove, a sve dok je imala koristi, bila je dostupna - navedeno je u pismu.

Prema njihovim informacijama, Savez dopunskih škola dobija je novac od konzulata, ali naglašavaju da ne znaju kako je i kome dalje dijeljen novac.

- Nadamo se da će pravosudne institucije što prije otkriti prave krivce i odgovorne za prevaru Njemačke. Ljaga je bačena i na nas. Neko je uzimao novac koji je bio namijenjen za školovanje djece - navedeno je u pismu, ali i pozvan Konaković da se izjasni o ovom pitanju, te da je sramota što to nije uradio do sada.

“Glas Srpske” je početkom ove godine pisao da Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) istražuje kako je potrošen novac koji su njemačke vlasti dale Savezu bošnjačkih dopunskih škola u Štutgartu, na čijem je čelu Haris Halilović. Novac je pomenutom savezu doznačavan u periodu od 2019. godine, odnosno za vrijeme dok je na čelu konzulata bio Muhić.

- Stigao nam je dopis SIPA u kojem traže na uvid određena dokumenta u vezi sa sufinansiranjem dopunske nastave na maternjem jeziku za djecu iseljenika iz BiH na području njemačke pokrajine Baden-Virtemberg. Sva dokumenta će im biti dostavljena u najkraćem mogućem roku - kazala je tada “Glasu” generalni konzul u Štutgartu Vera Sajić.

I nerad pod lupom policije

SIPA pored zloupotreba trošenja donacija koje je dobio od Njemačke istražuje i nerad Begana Muhića jer je, prema informacijama “Glasa”, dok je obavljao tu funkciju, više vremena provodio u Živinicama nego u tom njemačkom gradu. Pored toga, Muhić, koji je kadar SDA, službeni automobil koristio je u privatne svrhe, a stan u vlasništvu DKP-a je izdavao i prisvajao novac od naplaćene stanarine.

Prema dokumentu koji je u posjedu “Glasa”, SIPA je po naredbi Tužilaštva BiH zatražila od Ministarstva spoljnih poslova da im dostavi sve saglasnosti koje su dali Muhiću za napuštanje Njemačke u periodu obavljanja mandata generalnog konzula, odnosno od januara 2019. do 31. marta prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana