"Pretisove" granate u Ukrajini

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Tenkovska granata kalibra 125 milimetara proizvedena u vogošćanskom "Pretisu" u Federaciji BiH stigla je u Ukrajinu u okviru jedne od više desetina pošiljki municije i naoružanja ovoj zemlji kao donacija u borbi protiv Rusa, piše sarajevsko "Oslobođenje".

List navodi da je ova informacija otkrivena slučajno na jednom od "Tviter" naloga koji se bavi "recenzijom" oružja i municije koje stiže u Ukrajinu.

Riječ je o tenkovskoj granati M86 kalibra 125 milimetara koja je proizvedena u "Pretisu" 1987. godine. Ukrajinci su naveli da je riječ o vrsti municije koja je veoma tražena.

Na jednom objavljenom video-snimku prikazana je jedna takva granata, ali je moguće da je u Ukrajinu stiglo više komada istog proizvođača, piše list.

Na pitanje Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara da li će biti pokrenuta istraga kako su ove granate završile u Ukrajini, ministar odbrane Zukan Helez nije dao konkretan odgovor, ali je rekao da postoji više kanala kojima su mogle stići do Ukrajine, kao i da su mogle biti izvezene prije 10 ili 15 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana