Presedan u zakonodavstvu: Državljanin Srbije donira jetru Adnanu iz Mostara

GS
Foto: Top portal

Na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojen "Adnanov zakon", odnosno Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja po hitnom postupku. Za ovaj zakon glasala su 54 delegata.

To znači da bi Mostarcu Adnanu Šemiću (22) jetra mogla biti presađena do kraja ove sedmice.

Protiv ovog zakona nije bio niko, a nije bilo ni suzdržanih. Ovo je jedan od rijetkih presedana, da se u zakonodavstvu ovako brzo usvoje izmjene i pozitivan je primjer, koji pokazuje da se mnogo može uraditi za vrlo kratko vrijeme, kada postoji volja.

Kako saznaje Kliks, preostalo je da se izvrše konsultacije s ljekarskim timovima iz Turske ili Hrvatske. Iz jedne od ovih država će doći stručnjaci u BiH i obaviti zahtjevnu operaciju.

Šemiću je dijagnostifikovana Vilsonova bolest, zbog koje mu je neophodna transplantacija jetre. Stanje mu se naglo pogoršalo prethodnih dana te sve teže hoda.

S obzirom na to da niko iz njegove porodice nije kompatibilan donor, javio se čovjek iz Srbije, koji je krvnom grupom sto posto kompatibilan.

Međutim, s obzirom na to da mu donor nije u krvnom srodstvu, operacija ne može biti obavljena u Turskoj te je usljed apela javnosti došlo do inicijative za izmjenu zakona u BiH, kako bi mladić mogao biti operisan.

Juče je Vlada FBiH usvojila izmjene Zakona o transplantaciji organa i tkiva i uputila ih u parlamentarnu proceduru nakon čega su zakazane hitne sjednice oba doma Parlamenta FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana