Preporučeno da u Modriči otkažu sve manifestacije na otvorenom!

Srna
Preporučeno da u Modriči otkažu sve manifestacije na otvorenom!

MODRIČA - Ekološki inspektor Daniela Aničić preporučila je danas da se u opštini Modriča otkažu sve zakazane aktivnosti i manifestacije na otvorenom zbog požara na gudronskoj jami, saopšteno je iz opštine Modriča.

-Akcidentna situacija požara na gudronskoj jami, izazvala je osnovanu sumnju da je došlo do promjene kvaliteta vazduha na području opštine Modriča. Zbog navedenog, preporučuje se da se sve zakazane aktivnosti i manifestacije sportskog, kulturnog n drugog sadržaja koje se održavaju na otvorenom, otkažu do daljeg - navodi se u saopštenju.

Na lokalitetu gudronska jama prije tri dana je izbio požar koji je istog dana stavljen pod kontrolu, zahvaljući brzoj reakciji vatrogasaca iz četiri opštine i lokalnog stanovništva.

Štab za vanredne situacije opštine Modriča proglasio je danas vanrednu situaciju na dijelu opštine zbog požara na području gudronske jame.

Načelnik opštine Modriča Jovica Radulović rekao je da požar nije u potpunosti ugašen i da traju isparavanja iz gudronske jame i drenažnog kanala.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ima informaciju da se po zahtjevu Rafinerije ulja Modriča vrši mjerenje vazduha u opštini Modriča i podržava sva nastojanja i mjere da se sačuva zdravlje stanovnika, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.

Iz Ministarstva su naveli da mjerenje vazduha radi licencirana institucija Javna ustanova "Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske" Banjaluka.

-Potvrđeno nam je i da su izvršena uzorkovanja vode i tla i očekuju se rezultati - poručili su u resornom ministarstvu.

Ističu da očekuju da će više informacija imati u toku naredne sedmice kako bi se preduzele određene mjere u skladu sa nadležnostima Ministarstva.

Uputili su i apel prema svim građanima da se odgovorno odnose prema životnoj sredini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana