Preminuo Slavo Kukić

Nezavisne novine
Preminuo Slavo Kukić

BANjALUKA - Akademik Slavo Kukić preminuo je danas nakon duge borbe sa teškom bolešću.

Slavo Kukić rođen je 1954. godine u Vinjanima, Posušje. U februaru 1977. godine je na Fakultetu političkih nauka Sarajevo stekao zvanje diplomiranog politologa, 1983. godine na Interdisciplinarnom postdiplomskom studiju Univerziteta u Sarajevu titulu magistra društvenih nauka te u novembru 1986. godine na Fakultetu političkih nauka titulu doktora socioloških nauka.

Biografija i akademski uspon:

Radni vek započinje 1977. godine kao stručni saradnik u SO-e Posušje, potom kao rukovodilac Marksističkog centra, a nakon toga odlazi u obrazovanje. U Srednjoškolskom centru u Posušju je radio kao profesor, a zatim i kao direktor. Sredinom 1987. godine izabran je na funkciju predsednika Izvršnog odbora SO-e Posušje, a nakon toga, 1992. godine odlazi na Ekonomski fakultet u Mostaru, na kojem je bio u radnom odnosu do odlaska u penziju 2018. godine.

U zvanje docenta biran je 1987. godine, u zvanje vanrednog profesora 1997., a u zvanje redovnog profesora 2000. godine. U četiri mandata je prodekan za nastavu, u dva ciklusa vođa postdiplomskih magistarskih studija, te u dva ciklusa vođa postdiplomskih specijalističkih studija. Nastavu iz Sociologije, Metodologije, Ponašanja potrošača, ali i srodnih disciplina, izvodio je na osnovnim, diplomskim i postdiplomskim doktorskim studijama više fakulteta u Bosni i Hercegovini i regionu – Agronomskom, Filozofskom, Medicinskom te Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru, Ekonomskom i Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli, Fakultetu političkih nauka i Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci, Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu Sveučilišta u Dubrovniku, Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, Doktorskoj školi Sveučilišta u Osijeku itd.

Ovako intenzivan angažman u visokoškolskom nastavnom radu posledica je retko plodnog spisateljskog rada. Sam ili u koautorstvu potpisuje 35 knjiga i studija – među njima devet sveučilišnih i tri srednjoškolska udžbenika. U svojstvu vođe ili člana ekspertnog tima, potpisuje i dvanaest projekata iz oblasti sociologije, politikologije i ekonomije, a na jednom od njih – Early Warning System in Bosnia and Herzegovina – radio je u kontinuitetu pet godina. Autor je preko 160 naučnih i stručnih radova, objavljenih u časopisima i zbornicima na više svetskih jezika, te oko 90 recenzija i prikaza dela drugih autora.

Bio je član i većeg broja redakcija i uredništava časopisa i zbornika: Zbornik radova – Journal of Economy and Business (Mostar), Sociološki diskurs (Banja Luka), Tranzicija (Tuzla), Medijski dijalozi (Podgorica), a danas je kourednik časopisa Dijalog ANUBiH – i više organizacionih odbora naučnih skupova i drugih odbora. Pod njegovim mentorstvom urađene su tri doktorske disertacije, pet magistarskih i oko šezdeset diplomskih radova.

U društvenom životu BiH bio je angažovan u radu niza NVO. Bio je predsednik Upravnog odbora Centra za zaštitu prava manjina, član Upravnog odbora Centra za evroatlanske integracije, te Centra za unapređenje ljudskih prava i demokratije, član upravnog odbora Helsinškog komiteta BiH itd.

Bio je direktor Srednjoškolskog centra u Posušju, predsednik Izvršnog odbora SO-e Posušje, a 2011. godine i mandatar za sastav Veća ministara BiH. Takođe, 9 godina je bio na čelu upravljačke strukture Federalne RTV – od njenog formiranja 2000. godine do septembra 2009. godine – u vremenu kada je FTV stvorila program, serijski posebice, po kojem je prepoznatljiva i danas.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umetnosti Bosne i Hercegovine u Odeljenje društvenih nauka izabran je 2012, a za redovnog 2018. godine, pišu Nezavisne novine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana