Preminuo bivši ministar finansija

Srna
Preminuo bivši ministar finansija

LONDON - Bivši britanski ministar finansija Alister Darling, koji je vodio britansku ekonomiju kroz šok globalne finansijske krize 2007. i 2008. godine, preminuo je u 71. godini, saopštio je neimenovani portparol porodice Darling.

"Gospodin Darling, voljeni suprug Margaret i otac Kaluma i Ane, preminuo je nakon kraćeg boravka u Zapadnoj opštoj bolnici pod divnom njegom tima za liječenje raka", naveo je portparol u saopštenju.

Darlinga je za ministra finansija imenovao bivši premijer Velike Britanije Gordon Braun u junu 2007. godine, u vrijeme kada se kriza spremala u nekim od najvećih svjetskih finansijskih institucija.

On je nadgledao spasavanje poslovanja britanske banke Nortern rok, a u oktobru 2008. godine igrao je glavnu ulogu u isplati 47 milijardi dolara Kraljevskoj banci Škotske i bankama Lojds TSV i HBOS, kako bi im se pomoglo da prevaziđu kreditnu krizu.

Darling je bio član Parlamenta Velike Britanije između 1987. i 2015. godine i bio je glavni sekretar Trezora prije imenovanja na funkciju ministra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana