Preminuo akademik Srboljub Živanović

GS
Foto: Arhiva

Akademik Srboljub Živanović, jedan od naših najistaknutijih istraživača genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima za vrijeme Drugog svjetskog rata na prostoru NDH, preminuo je u ponedjeljak u Londonu, poslije kraće bolesti, potvrđeno je "Glasu" iz udruženja "Jasenovac-Donja Gradina".

Rođen je 1933. godine u porodici željezničkog činovnika u Sarajevu. 

Vihor Drugog svjetskog rata je porodicu Živanović kao izbjeglice pronio kroz čak osam gradova bivše Jugoslavije, konačno ih zaustavivši u Beogradu.

Niže razrede gimnazije i Malu maturu položio je 1948. godine u Prvoj muškoj gimnaziji u Beogradu, a više razrede gimnazije u Prvoj mješovitoj gimnaziji u Zemunu.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu beogradskog univerziteta 1959. godine kao jedan od najboljih studenata, a 1964. godine postao je jedan od najmlađih doktora nauka u bivšoj Jugoslaviji. Svoju profesionalnu karijeru posvetio je anatomiji, paleopatologiji i bioantropologiji.

Njegova otkrića iz oblasti anatomije uvrštena se u čuvenu Grejovu Anatomiju 1973. godine. Izabran je za redovnog člana Kraljevskog Antropološkog Društva Velike Britanije (Royal Anthropological Society of Great Britain), kao i za člana Kraljevskog Medicinskog Društva (Royal Society of Medicine). 
Bio je član mnogobrojnih međunarodnih stručnih udruženja, kao i član Međunarodne Slovenske Akademije nauka, kulture, obrazovanja i umjetnosti, te Akademije nauka Republike Srpske. 

Najveći dio svog radnog vijeka proveo je kao redovni profesor na jednom od najstarijih medicinskih fakulteta na svijetu, Sveti Bartolomej na Univerzitetu u Londonu (Barts and the London School of Medicine and Dentistry, University of London). Bio je gostujući profesor na nekoliko univerziteta u svijetu, ukuljučujući Univerzitet u Oksfordu, kao i univerzitete u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Ugandi, Zimbabveu i Papui Novoj Gvineji.

Autor je preko 30 knjiga od kojih je knjiga "Bolesti drevnih ljudi" postala priručnik iz oblasti bioantropologije širom svijeta. Objavio je preko 150 naučnih radova u stručnim i akademskim časopisima, uključujući i čuveni žurnal "Nature" sa radom o Đerdapskim skeletnim serijama.

Za svoj rad odlikovan je mnogim domaćim i međunarodnim nagradama. Blaženopočivši Patrijarh srpski German, odlikovao ga je Ordenom Sv. Save za antropološka ispitivanja u Manastiru Koporin (mošti Sv. Despota Stefana Lazarevića). 

Za životno djelo u unapređivanju nauke u polju medicine odlikovan je prestižnom Markizovom nagradom  "Ko je Ko u svetu" 2020.godine.

U srpskoj javnosti ostaće upamćen kao član forenzičkog tima koji je 1964. godine vršio iskopavanja masovnih grobnica u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora smrti.
Ostaje upamćen po svom neumornom zalaganju za utvrđivanje činjenica vezanih za genocid počinjen nad  Srbima, Jevrejima i Romima za vrijeme Drugog svetskog rata na prostoru Nezavisne Države Hrvatske.

Nagradu "Rastko Petrović" dobio je za knjigu Jasenovac, a nosilac je i memorijalnih plaketa i nagrada  udruženja preživjele dece logoraša Jasenovca iz Srbije i Republike Srpske.
Suosnivač je Fondacije za sjećanje na Jasenovac i Holokaust sa sjedištem u Londonu, kao i Predsjednik Komisije za istraživanje istine o Jasenovcu, čiju je Deklaraciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH usvojila Narodna Skupština Republike Srpske 2015. godine.

Sahrana će se obaviti na pravoslavnom groblju u Londonu, a tačno vrijeme biće objavljeno naknadno. Komemoracije će biti održane u Banjaluci, Beogradu i Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana