Premijera filma "Svjedok" o stradanju srpskog naroda 3. jula u Banjaluci

Srna
Premijera filma "Svjedok" o stradanju srpskog naroda 3. jula u Banjaluci

BEOGRAD - Premijera istorijsko-dokumentarnog filma "Svjedok" scenariste i režisera Denisa Bojića o stradanju srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka na prostoru bivše Jugoslavije i radu čuvenog patologa Zorana Stankovića, zakazana je za 3. jul u Banjaluci.

Bojić je naveo da je ovo ostvarenje, prvobitno zamišljeno kao svjedočanstvo specijaliste sudske medicine Zorana Stankovića, nakon smrti čuvenog patologa, promijenilo formu, ali ne i suštinu.

"Ogoljena je surova istina o stradanju Srba, prikazana kroz ratni put i istorijski portret profesora Stankovića. Film je svojevrsna kolektivna ispovijest srpskog naroda o njegovom stradanju, a istovremeno i priča o čovjeku koji se igrom sudbine našao u vihoru ratnih dešavanja i koji je radeći časno svoj posao na sebe preuzeo svjedočanstvo o užasima rata", rekao je Bojić za "Večernje novosti".

Ugledni patolog i, prije svega, veliki čovjek doktor Stanković radio je na 50 masovnih grobnica širom bišve SFRJ i obdukcije više od 7.500 stradalih, pa je logičan slijed događaja da se upravo kroz njegovo djelo svjedoči o razmjerama stradanja srpskog naroda, istakao je Bojić.

Bojić je rekao da je ovo ujedno istorijski presjek koji kroz filmski izraz u velikoj mjeri objedinjuje mapu stradanja srpskog naroda.

Junak filma radi i na području Sarajeva, Tuzle, Sokoca, Pala, Mostara, Bileće, Trebinja, Nevesinja, Kamenice, Zvornika, Skelana, Šekovića, Kravice, Srebrenice, Bratunca, Sandića, Rogatice, Milića, Brčkog, Broda, Ugljevika, Priboja kod Lopara, Kupresa, Bihaća i Mrkonjić Grada.

Film je satkan od svjedočenja preživjelih članova porodica žrtava, a u njemu su učestvovali i članovi porodice pokojnog doktora Stankovića, kao i njegovog obdukcioniog tima, mnogobrojni novinari, simatelji i advokati.

Tročasovni film, koji je nakon višegodišnjih priprema i dvogodišnje faze produkcije završen u aprilu, prvo će biti prikazan u Banjaluci, a potom slijede premijere i u drugim gradovima sa obje strane Save i Drine, uključujući i Beograd, gdje je sniman veliki dio.

Film je realizovan u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana