Prekid tranzita ruske nafte preko Ukrajine zakuvao odnose unutar EU

Veljko Zeljković
Prekid tranzita ruske nafte preko Ukrajine zakuvao odnose unutar EU

BRISEL - Stav Evropske komisije da Mađarska i Slovačka moraju prihvatiti odluku Ukrajine o prekidu tranzita ruske sirove nafte preko njene teritorije, uz savjet da ove dvije zemlje moraju pronaći alternativne izvore snabdijevanja predstavlja osvetu, odnosno poruku Budimpešti i Bratislavi da se više neće tolerisati njihov stav prema ratu u Ukrajini i samoinicijativnim mirovnim inicijativama.

Smatraju ovo ekonomski i politički analitičari, navodeći da bi ova odluka Kijeva, ali i rezervisan stav Evropske komisije, Mađarskoj mogli donijeti niz problema, jer se radi o evropskoj zemlji koja najviše ovisi o ruskoj nafti - do sada je uvozila preko 70 odsto neophodnih količina, od čega najveći dio preko naftovoda "Družba" koji jednim krakom ide preko Ukrajine. Navode i da bi ova odluka mogla čak prouzrokovati nestašicu energije i dramatično povećanje cijena goriva u Mađarskoj, jer su njene rafinerije uglavnom tehnički projektovane da prerađuju sirovu naftu koja im dolazi iz Rusije.

Ekonomista Branko Pavlović kaže da je ovaj tranzit ruske sirove nafte kroz Ukrajinu vješto iskorišćen kao moćno dugme, odnosno alatka za manipulaciju i ucjenu neposlušnih u Evropi. Smatra da je direktiva stigla iz Vašingtona, ali je i mišljenja da će Mađarska, koju mudro vodi premijer Viktor Orban, na kraju ipak naći načina da izađe iz gabule koja mu je hladno servirana od strane Kijeva i Brisela.

- Imaju mogućnost da se okrenu nekim drugim izvorima, recimo preko Hrvatske, odnosno naftovoda "Janaf". Pomoću njega se iz hrvatskih luka transportuje sirova nafta prema Evropi. Naravno nikako ne bi trebalo zaboraviti da u Evropu i dalje stižu ogromne količine "prepakovane" ruske nafte, koja i dalje nalazi načina da nađe rupe, uprkos svim uvedenim sankcijama -  kaže Pavlović, dodajući da najveće negativne posljedice ove odluke mogu biti izražene na povećanje cijena goriva u Mađarskoj.  

Kako je pojasnio, plan Vašingtona, odnosno Brisela bio je da se preko Kijeva izvrši novi politički i ekonomski pritisak, prije svega na Budimpeštu, čija je spoljna politika u dobroj mjeri suprotna narativu i planovima koji se kroje prema Rusiji. Navodi i da je Evropska komisija mnogo puta do sada otvoreno pokazala da je ne interesuje budućnost i prosperitet država članica Evropske unije.

- Nažalost, Evropska komisija se odavno stavila u službu geopolitičkih interesa Amerike. Stoga je pogrešno reći Evropska unija, kada se govori o ovoj zajednici. Ne postoji "evropska". Ne postoji ni "unija". To je američki Frankeštajn u Evropi. To je pravi naziv za ovu zajednicu. I moram priznati da su SAD u tome veoma uspešne. Iako postoje tendencije, da je sve veći broj Evropljana koji se distanciraju od politike Brisela, na kraju kada se sklope sve karte vidi se da Vašington i dalje na ključnim mestima u Evropskoj uniji ima svoje ljude od poverenja i slepe poslušnike. Zbog toga ne bi trebalo da imamo iluzije da će se Evropa uskoro opametiti. Neće, nastaviće sa destruktivnom politikom ucena i sankcija - kaže Pavlović, komentarišući gotovo otvoreni rat koji su Brisel, Kijev i Vašington poveli protiv Mađarske i Slovačke.

Na pitanje da li se na ovaj način ove dvije države tjeraju iz ove zajednice, a što je nedavno indirektno poručio i jedan od poljskih zvaničnika, navodeći da ukoliko se Mađarskoj i Slovačkoj nešto ne sviđa, mogu slobodno otići iz EU i NATO-a, Pavlović odgovara kako ne vjeruje u takav scenario. Smatra da na tako nešto nisu spremne - ni Slovačka, a ni Mađarska.

- Na čelu ovih država nalaze se ozbiljni političari. Nisu od juče i neće nasesti na ove provokacije i nagazne mine koje im se podmeću, a koji bi kod građana izazvale bunt i revolt. Svesni su oni ovih igara, ali će sigurno nastaviti da se i dalje bore za nacionalne interese svojih država. Nema im druge ako žele da sačuvaju svoj trenutni suverenitet - poručio je Pavlović.

Dvostruki  aršini

Ukrajina je 17. jula odlučila da zabrani tranzit ruske sirove nafte preko svoje teritorije. Transport je prekinut putem naftovoda "Družba" iako je Mađarskoj i Slovačkoj obećano da tako nešto neće biti učinjeno. Da se radi o političkoj odluci, kojom se žele kazniti, odnosno pritisnuti ove dvije zemlje, govore i podaci da ruski tečni gas i dalje nesmetano stiže u Evropu.  Isporučene količine ovog energenta u julu su bile veće za 12 odsto od junskih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana