Pregovori u Pragu: Šta BiH duguje Češkoj i Slovačkoj?

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- Šef Pregovaračkog tima za provođenje Sporazuma o pitanjima sukcesije Muhamed Hasanović rekao je da sa svim državama nasljednicama treba postići dogovor u Zajedničkoj radnoj komisiji za Aneks "Ce" o distribuciji duga koji treba da bude zajednički utvrđen i odbacio je izlaganje BiH "nepotrebnim pritiscima".

Hasanović, koji je zamjenik ministra finansija i trezora u Savjetu ministara, rekao je danas u Pragu da je dug bivše SFRJ prema bivšoj Češkoj i Slovačkoj Federativnoj Republici /ČSFR/ pitanje koje nije riješeno ni nakon 32 godine od raspada SFRJ, te ga smatra jednim od važnijih pitanja sukcesije između BiH i Češke.

Predstavljajući i zastupajući interese BiH, istakao je važnost uzajamnog poštovanja i saradnje u transparentnosti i dostupnosti dokumentacije kako bi se tačno utvrdio iznos dugovanja.

Hasanović je naglasio da je potrebno provjeriti legitimitet i vjerodostojnost naloga koji se odnose na BiH, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

Iz Ministarstva finansija i trezora je saopšteno da su Hasanović i viceguverner Centralne banke u BiH i ovlašteni predstavnik BiH za provođenje Aneksa "Ce" Sporazuma o sukcesiji Ernadin Bajrović razgovarali sa generalnim direktorom Odjeljenja za EU i međunarodne odnose u okviru Ministarstva finansija Češke Jirijem Georgievom, rukovodiocem Sektora za inostrana potraživanja i povezanu imovinu Petrom Plašilom i šefom Odjeljenja za međunarodnu finansijsku saradnju i strana potraživanja Jitkom Vjoralovom.

"Naglasio sam da je potrebno zajedno sa svim državama nasljednicama postići dogovor u Zajedničkoj radnoj komisiji za Aneks `Ce` o distribuciji duga koji treba da se zajednički utvrdi na dan 4. april 1991. godine, kada je Narodna banka Jugoslavije prekinula isplate prema državama nasljednicama", navodi Hasanović.

On je istakao da se zbog toga stanje klirinškog računa na taj datum smatra nealociranim dugom i on bi ga trebalo podijeliti prema procentima navedenim u Sporazumu o pitanjima sukcesije iz 2001. godine.

"Za BiH krajnje je neprihvatljivo i u potpunosti odbacujemo praksu bilateralnog rješavanja ovog pitanja, kao što je to uradila Srbija, jer nije u duhu Sporazuma o pitanjima sukcesije", rekao je Hasanović.

On je pozvao sve države nasljednice na odgovorno provođenje Sporazuma o pitanjima sukcesije, posebno Aneksa "Ce" radi postizanja zajedničkog dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana