Predstavnik Srbije u UN: Protivimo se rješenjima bez konsenzusa

Agencije
Predstavnik Srbije u UN: Protivimo se rješenjima bez konsenzusa

Neprimjerena izjava ministra spoljnih poslova BiH da “ovakva Srbija zaslužuje prezir” i da će “tražiti nadoknadu i reviziju presude” otkrivaju istinsku namjeru koja stoji iza rezolucije.

Ovo je u Savjetu bezbjednosti UN izjavio otpravnik poslova i jedan do predstavnika Srbije u UN, Saša Mart.

– Nažalost, situacija u Bosni i Hercegovini je daleko od stabilne. Srbija pridaje veliku pažnju njegovanju dobrosusjedskih odnosa, to je naš trajni prioritet. BiH je naš prirodni i blizak partner. Zato pridajemo veliku važnost stabilnosti i prosperitetu u BiH – rekao je Mart, prenosi N1.

On je naglasio kako Srbija poštuje Dejtonski sporazum i podržava BiH kao jednu državu sa dva entiteta i tri naroda. 

– Srbija se protivi rješenjima koja se nameću bez konsenzusa. Svi znate da je nekoliko država članica UN dostavilo nacrt rezolucije o Srebrenici. Nažalost, nacrt je dostavljen bez prethodnog dijaloga i neophodnog sporazuma, suprotno Dejtonu i zakonu. Ovu inicijativu su pokrenuli pojedinici, nezakonita je, bez odluke Predsjedništva i takvi jednostrani potezi ne pridonose procesu pomirenja u BiH – rekao je Mart.

Ocijenio je kako za takvu rezolucije treba “postići konsenzus unutar BiH”. Takođe, pred Savjetom bezbjednosti kritikovao je šefa bh. diplomatije Elmedina Konakovića, zaključivši kako je otkrio “istinsku svrhu rezolucije”.

– Neprimjerena izjava da “ovakva Srbija zaslužuje prezir” i da će “tražiti nadoknadu i reviziju presude” otkrivaju istinsku namjeru koja stoji iza rezolucije. To ne doprinosi stabilnosti u regiji. Nedavno pismo ambasadora Lagumdžije upućeno svim članicama UN je ilustrativan primjer – rekao je Mart.

Zaključio je kako je dijalog jedini način koj vodi do rješenja i da moramo razgovarati i kada se ne slažemo.

– Kako će doći do pomirenja bez Srba? Samo sporazum između Bošnjaka, Srba i Hrvata može doprinijeti trajnom miru u BiH – istakao je Mart.

Na kraju svoga obraćanja rekao je kako je Srbije osudila zločin u Srebrenici i da su dva predsjednika odala počast žrtvama u Potočarima.

– Mi snažno osuđujemo sve zločine počinjene u BiH i osuđujemo najgnusniji zločin u Srebrenici nad bošnjačkim stanovništvom. Ne možemo vratiti žrtve rata, ali možemo osuditi sve zločine i da pred lice pravde izvedemo počinioce tih nedjela – zaključio je Mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana