Predstavnici organizacija proisteklih iz rata pružiće podršku predsjedniku Srpske

GS
Predstavnici organizacija proisteklih iz rata pružiće podršku predsjedniku Srpske

SARAJEVO - Predstavnici brojnih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata pružiće danas u Sarajevu podršku instituciji predsjednika Republike Srpske.

Suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću pred Sudom BiH prisustvovaće delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, žene žrtve rata, Veterani i Starješine Vojske Republike Srpske.

Podršku predsjedniku Srpske daće i predstavnici Srba u Federaciji, veliki broj odbornika u lokalnim zajednicama i brojni funkcioneri.

Pretres pred Sudom BiH zakazan je za 13 časova, a sudija je Mirsad Strika.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović smatra neprihvatljivim da se pred Sudom BiH u Sarajevu vodi sudski postupak protiv legalno izabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji radi prema zakonima i Ustavu Srpske.

- Neprihvatljivo je da se sudi predsjedniku Dodiku koji radi prema zakonima i Ustavu Republike Srpske, a to mu ne dozvoljavaju međunarodna zajednica i Kristijan Šmit - rekao je Nosović Srni.

Nosović je istakao da ovakvo ponašanje dijela međunarodne zajednice i Šmita ima za cilj da satanizuje srpski narod i sve što je srpsko.

-Ako neko pokušava da brani svoju teritoriju i bude kriv za to, onda to znači da u BiH ne postoje pravo, pravda, ljudskost, moral -naglasio je Nosović.

On je istakao da će delegacija Saveza logoraša Republike Srpske danas u Sarajevu prisustvovati ročištu pred Sudom BiH u predmetu protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića po optužnici za nepoštovanje Šmitovih odluka.

-Idemo u Sarajevo da branimo Republiku Srpsku, srpski narod, institucije Republike Srpske, te da odbranimo legalnog i legitimno izabranog predsjednika Republike Srpske od napasti koja se zove međunarodna zajednica i Kristijan Šmit - zaključio je Nosović.

Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je Srni da članovi Udruženje daju „maksimalnu podršku predsjedniku Republike Srpske u montiranom postupku pred Sudom BiH zbog čega će danas doći u Sarajevo gdje je zakazano ročište“.

-Idemo u Sarajevo dati podršku istini i ispravnom poslu predsjednika Dodika - poručila je Rajilićeva.

Ona je navela da je pravosuđe BiH protiv Dodik pokrenulo sudski postupak samo zato što je radio svoj posao u skladu sa Ustavom.

-Podizanje optužnice protiv Dodika je potpuna nakarada. Sve je to urađeno naopako -  ocijenila je Rajilićeva.

Ona je navela da bi Tužilaštvo BiH moglo da se bavi provjerama pogrešnih poslova u drugim institucijama BiH, a oni umjesto toga “tuže i sude nekoga ko ispravno radi svoj posao”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana