Predstavnici institucija ne idu na otvaranje Kuće Milanovića

GS
Predstavnici institucija ne idu na otvaranje Kuće Milanovića

BANjALUKA - Nakon što su se danas u javnosti pojavile informacije u vezi sa dokumentacijom za Kuću Milanovića neistinite reagovali su iz banjalučke gradske Uprave, gdje navode da izjave „ne odgovaraju stvarnom stanju stvari“.

Iz Odsjeka za pravne poslove Grada Banjaluke, navodeći da objekat Kuće Milanovića već više decenija služi u javne svrhe, te da vlasništvo nad objektom nije upitno.

-Neistinita je informacija da objekat Kuće Milanovića nije u vlasništvu Grada Banje Luke, te da postoje određena fizička lica koja imaju bilo kakve veze sa navedenim objektom, naročito porodica Milanović, jer je prednik Grada (Opština Banja Luka) od članova ove porodice, kao i od firme „Stočar“ otkupio cjelokupni objekat 70-ih godina. Svi ugovori se nalaze u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove, te ostaje nejasno kako od 2015. godine, dakle punih devet godina, isti organ nije izvršio upis i usklađivanje evidencije, iako je Grad preko Pravobranilaštva Republike Srpske dostavio svu dokumentaciju i nebrojeno puta urgirao da se postupak i formalno završi – dodaju iz ovog Odsjeka.

Podsjećaju još jednom da je objekat otkupljen 70-ih godina, te da su sva fizička lica isknjižena, kao i da na navednoj nekretnini na današnji dan nema upisanih fizičkih lica.

- Grad Banjaluka, ranije Opština Banjaluka, još od tada upravlja Kućom Milanovića i raspolaže tim objektom i faktički je vlasnik istog. Zašto republički organi od 2015.godine nisu postupili da to i formalno upišu, to je pitanje za njih – naveli su iz ovog Odsjeka.

Takođe su se osvrnuli i na proces obnove ovog objekta, te tom prilikom istakli da je za realizaciju ovog značajnog projekta izrađena kompletna dokumentacija, te da su i nadzor nad radovima vršili republički organi.

- Za restauraciju samog objekta izrađena je kompletna dokumentacija, a nadzor nad svim radovima vršila je Republička direkcija za obnovu i izgradnju, kao i  stručna lica iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa – naveli su iz Odsjeka za pravne poslove.

Istovremeno, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić ocijenila je da otvaranje obnovljene kuće Milanovića, koje je zakazano za večeras, nije društveni događaj nego politički, predizborni skup Partije demokratskog progresa, zbog čega predstavnici institucija Republike Srpske i kulturni radnici neće prisustvovati.

"Prema informacijama da Grad Banjaluka nije izvršio svoje obaveze koje se odnose na rješavanje imovinsko-pravnih poslova, a koje prethode izdavanju građevinske dozvole, postoji opravdana sumnja da je gradska administracija prekršila zakone i potrebno je ispitati da li u postupanjima grada ima elementa krivične odgovornosti", saopšteno je iz Ministarstva.

Stojičićeva je podsjetila da je Vlada Republike Srpske sa 4,5 miliona KM finansirala sve radove na obnovi kuće Milanovića, jednog od najstarijih objekata u Banjaluci.

"Za obnovu ovog objekta, koji će služiti na ponos svim građanima grada na Vrbasu, izdvojeno je 4,5 miliona KM, a novac za rekonstrukciju izdvojen je iz budžeta republičkih institucija, predsjednika Republike Srpske, kao i Vlade Srpske putem Ministarstva prosvjete i kulture", precizirala je Stojičićeva.

Ona je dodala da su na realizaciji ovog projekta, definisane zajedničke aktivnosti Grada i Vlade, kojim su navedene obaveze obje strane.

Grad Banjaluka demantuje ministarku: Upućena je pozivnica za otvaranje kuće Milanovića

"Napominjemo da su republičke institucije u obnovu Kuće Milanovića, jednog od najstarijih objekata u Banjaluci izgrađenog 1893. godine, uložile 4,5 miliona KM, sa namjerom da ovaj objekat služi na ponos i dobrobit svim građanima Banjaluke i Republike Srpske kao moderan jedinstven prostor za organizaciju različitih društvenih i kulturnih događaja", rekla je Stojičićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana