Predstavljeni novi policijski transporteri, Komšić poručio: Zlu ne trebalo, neka ih

GS
Foto: Kliks

TUZLA - U kompleksu koji koristi Jedinica policije za specijalnu podršku u Tuzli predstavljena su nova oklopna vozila, takozvani transporteri.

Riječ je o specijalizovanih vozilima „senator“ koje je proizvela kanadska kompanija „Rošel“, a njihovom predstavljanju je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Vlada Tuzlanskog kantona duži vremenski period dodatno oprema tamošnju policiju, a“ u cilju adekvatnijeg djelovanja u kontekstu očuvanja javnog reda i mira nabavljena su četiri oklopna vozila“, piše Kliks.

-Prvo što mogu reći je to: dabogda nam nikad ne trebali. Nažalost, mjesto i vrijeme u kojem živimo opravdava svrhu nabavljanja ovakvih vozila i opremanja Jedinice policije za specijalnu podršku, u slučaju asistencije i pomoći, prije svega građanima kantona, ali i cijele BiH. Želim pohvaliti ambiciju i namjeru Vlade Tuzlanskog kantona da ovo realizuje. Ovo je prvi put da oni nabavljaju ovakvu vrstu specijalističke opreme - kazao je Komšić.

Kazavši da se nalazimo u trenutku u kojem je “cijeli svijet poludio”, Komšić je naveo da će, nažalost, ovakve opreme, ali i dodatnih policijskih snaga, biti potrebno i u narednom periodu.

-Pogledajte situaciju u BiH, regiji, Evropi te sve što se dešava na Bliskom Istoku... To ubrzava cijeli svijet u pravcu koji je teško predvidjeti. Najbolja situacija je da se ova nabavljena vozila nikada ne upotrijebe, ali ponavljam, da moje životno i političko iskustvo govori: neka ih. Zlu ne trebalo. Neka ih - naglasio je on.

Dodao je i to da je veoma bitno imati jaku i dobro opremljenu policiju.

-Mi smo dugo živjeli kao pod nekom kupolom, odnosno u nekom mjehuru, gdje je djelovalo kao da će neko drugi voditi računa o našoj sigurnosti. Ali, nije to tako. Sve ono što se danas dešava u svijetu pokazuje upravo to. Mi se trebamo osvijestiti i dozvati pameti da se niko neće založiti i boriti za ovu zemlju, ako to sami ne učinimo - nastavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

Policijski transporteri koji su stigli u Tuzlu su zapravo veća verzija džipa, koji ima deset sjedišta i protivbalističku zaštitu druge kategorije te vozilo ne može probiti metak kalibra “7,62”.

-Ova vozila daju veću sigurnost policijskim službenicima u vršenju poslova. Kada ih uputite na zadatak, poput onog u Gradačcu, u putničkim vozilima, vi zapravo imate glinene golubove koji se nalaze nekome na cijevi. Sada kada se desi slična situacija, mi naše službenike šaljemo sa balističkom opremom i vozilima koja garantuju bezbjednost od pješadijskog i ličnog naoružanja - kazao je ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović.

On je dodao da ova vozila povećaju i nivo dostojanstva policije, naglasivši da je u ovoj oblasti u proteklom periodu vladalo zapušteno stanje.

-Nama nedostaje 30 odsto policajaca, a više od polovine vozila bilo je neupotrebljivo, uz neispravne pištolje - dodao je Mehanović, istaknuvši da je nabavka 400 dugih cijevi takođe u toku.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić također je ukazao na važnost jačanja bezbjednosnih struktura.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana