Predstavljena knjiga Vladimira Lukića "Od Grmeča do Dejtona i dalje"

Srna
Predstavljena knjiga Vladimira Lukića "Od Grmeča do Dejtona i dalje"

BANjALUKA - Autobiografska knjiga profesora Vladimira Lukića "Od Grmeča do Dejtona i dalje" predstavljena je u Banjaluci i osvjetljava neke od najvažnijih događaja iz života Republike Srpske čiji je akter bio, među kojima su okolnosti pod kojima je potpisan Dejtonski sporazum 1995. godine.

Knjigu su, uz autora, priredili novinar Radovan Jović i Janko Velimirović, koji je i urednik knjige, a izdavač je Udruženje "Jasenovac - Donja Gradina" iz Banjaluke koje je Lukić osnovao 2000. godine.Promocija knjige koja prati životni put nekadašnjeg predsjednika Vlade Republike Srpske održana je u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske.

 

Lukić je ovom prilikom ispričao da je imao izuzetan odnos, te da je izgradio povjerenje kod tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

"Kada smo išli u Dejton svi su se spremali da idu kod Miloševića. On je pozvao mene da razgovaramo. Dugo smo razgovarali i povjerenje je bilo potpuno. Kada je došlo da se dopunjavaju procenti za 49 odsto teritorije koja treba da pripadne Republici Srpskoj rekao mi je da `sve i jedan kvadrat koji ostane treba da pripadne Krajini`", rekao je Lukić.

Velimirović je rekao da je Lukić pozvan na pregovore u Dejton kao stručnjak za kartografiju i da je već tada bilo odlučeno o podjeli teritorije u odnosu 49 naprema 51.

"Časno je obavio taj posao, vratio se svom profesorskom poslu, a od 2000. godine se posvetio srpskim žrtvama u Drugom svjetskom ratu", rekao je Velimirović.

Književnik i novinar Mihajlo Orlović naglasio je da je ovo Lukićevo djelo više istorijsko-dokumentarnog nego beletrističkog karaktera.

"Lukićeva iskustva uče kako savladati prepreke i da upornost, rad i strpljenje uvijek dovedu do rezultata", naglasio je Orlović.

Recenzent knjige Nikola Kobac naglasio je da Lukić nije odlučivao o politici podjela, ali da je znao više o međama u BiH nego svi drugi zajedno.

"Stao je u odbranu pravde ne dozvolivši da se čini nepravda prema nekim dijelovima Republike Srpske. Njegov doprinos nije prepoznalo vrijeme, a hoće", rekao je Kobac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana