Predstavljena knjiga Jelene Guskove o spoljnoj politici Rusije na Balkanu

SRNA
Predstavljena knjiga Jelene Guskove o spoljnoj politici Rusije na Balkanu

 BANjALUKA - U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ u Banjaluci večeras je predstavljeno drugo dopunjeno izdanje knjige "Spoljna politika Rusije na Balkanu 1985-1995" člana Ruske akademije nauka Jelene Guskove, koja u ovom djelu objašnjava zašto je izostala ruska pomoć Srbima u tom teškom periodu.

"Imala sam obavezu da u knjizi faktografski objasnim šta se tada dešavalo sa Rusijom, ko je vodio njenu spoljnu politiku i kako se Rusija ponašala za vrijeme dogovora u Dejtonu.

Ova knjiga biće osnova budućim istoričarima koji će proučavati tadašnju jugoslovensku krizu, pa i to kako je Rusija učestvovala u spasavanju Srba na ovim prostorima", rekla je Guskova novinarima.

Profesor međunarodnih odnosa Željko Budimir, koji je i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske, rekao je da je djelo Guskove, koje se bavi tadašnjom jugoslovenskom krizom, važno sa aspekta međunarodnih odnosa.

"Ovo djelo pokazuje rusko-srpske odnose koji su strateška magistrala od koje zavisi položaj srpskih zemalja, a posebno Srpske u ovim teškim vremenima. Moj zaključak iz ove studije, kao i iz istorije jugoslovenske krize, jeste to da kada je Rusija slaba, srpske zemlje se nalaze u nepopravljivom položaju", rekao je Budimir.

Profesor istorije Goran Latinović je rekao da je naučna monografija Jelene Guskove jedna od najboljih na tom planu kada je riječ o jugoslovenskom ratu od 1991. do 1995. godine, te da se u njoj, između ostalog, može uvidjeti da su Srbi sve vrijeme rata tražili i očekivali pomoć Rusije, ali da je ona izostala.

Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Srpske Dušan Pavlović rekao je da je knjiga Guskove od neprocjenjivog značaja za akademsku i političku zajednicu, kao i za svakog pojedinca, jer pruža dubok uvid u složene odnose Rusije i bivše Jugoslavije tokom burnih devedesetih godina prošlog vijeka.

"Autor nas podsjeća na istinu o dešavanjima koja su obilježila zadnju deceniju 20. vijeka. Srpski narod je tada bio suočen sa izazovima bez presedana, dok su Rusi istovremeno vodili bitku za očuvanje zdravog razuma i nacionalnog identiteta pred udarom zapadne propagande.

Ova knjiga nas podsjeća na to da je visoka cijena kojom se plaća zaborav tradicije, ali i da istina, ma koliko bila bolna, ima moć da nas oblikuje i podstakne na razmišljanje", rekao je Pavlović.

On je dodao da je Guskova svojim istraživanjem doprinijela dubljem razumijevanju ovog ključnog perioda u istoriji.

"Njeno djelo će ostati trajan izvor znanja i inspiracije za sve one koji žele da razumiju kompleksnost međunarodnih odnosa i njihov uticaj na sudbinu naroda. Nadamo se da će njena knjiga postati obavezno štivo za sve one koji žele da sagledaju dublje slojeve istorije i geopolitike", rekao je Pavlović.

Promociji knjige, objavljene u saradnji Centra za društveno-politička istraživanja Srpske i Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prisustvovale brojne ličnosti iz javnog, društvenog, političkog i naučnog života Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana