Predmet protiv kandidata za potpredsjednika FBiH zbog zločina na Vozući i Ozrenu

Srna
Predmet protiv kandidata za potpredsjednika FBiH zbog zločina na Vozući i Ozrenu

SARAJEVO - U Posebnom odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH postoji predmet protiv nekadašnjeg komandanta operativne grupe "Bosna" Refika Lende, koji je kandidat SDA za pot/predsjednika Federacije BiH /FBiH/, rečeno je Srni iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva kažu da je predmet protiv Lende formiran na osnovu izvještaja koji je prije 20 godina podnijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske o ratnom zločinu nad Srbima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Iz Tužilaštva navode da je predmetom obuhvaćeno više osoba i da je u fazi prijave, te da će nakon donošenja tužilačke odluke javnost o svemu biti obaviještena.

Iako je među prvom trojicom protiv kojih su podnesene krivične prijave za zločine nad Srbima iz Vozuće, Centralna izborna komisija BiH usvojila je izvještaje o izvršenim provjerama kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, prema kojima Lendo ispunjava sve potrebne uslove za obavljanje ovih funkcija.

I komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin jedan je od devetnaest identifikovanih i djelimično identifikovanih lica, pripadnika takozvane Armije BiH i stranih dobrovoljaca protiv kojih su tada podnesene krivične prijave o zločinima počinjenim nad Srbima na području Ozrena i Vozuće u julu i septembru 1995. godine. Sud BiH krajem aprila prošle godine osudio je pravosnažno Mahmuljina na osam godina, nakon čega je on umjesto u zatvor pobjegao u Tursku.

Zbog ovih zločina MUP Srpske je Tužilaštvu BiH podnio izvještaj o ratnom zločinu protiv komandanta Drugog korpusa takozvane Armije BiH Seada Delića, komandanta 35. divizije takozvane Armije BiH Faila Hasanagića, komandanta Sedme muslimanske brigade Halila Brzine i komandanta 328. brigade Fuada Zilkića.

Izvještaj je podnesen i protiv komandanta odreda "El mudžahedin" Abu Malija /pravo ime mu je Abdel Kader Mokhtari/, glavnog bezbjednjaka i obavještajca "El mudžahedina" Ajmana Avada, te protiv člana komande odreda "El mudžahedin" Abu Hamze /pravo ime mu je Imad Mohamed al Husein/.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed oFanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", te NATO bombardovanja potpomognutog njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pripadnicima pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.

Prijave protiv Lende podnosili su i Hrvati iz Žepča i Zavidovića.

Refik Lendo je rođen 26. januara 1956. godine u selu Bistro kod Novog Travnika.

Osnovnu školu je završio u Novom Travniku 1969. godine, a srednju Hotelijersko-turističku školu u Opatiji je završio 1974. godine. Diplomirao je na Vojnoj akademiji u Beogradu 1980. godine.

U redovima JNA se nalazio od 1980. do 1991. godine. U Teritorijalnu odbranu BiH stupio je u junu 1992. godine. Bio je i komandant štaba TO Novi Travnik.

Dana 23. septembra 1992. godine došlo je do međusobnih napada između pripadnika tzv. Armije RBiH i HVO, za koje je HVO optužio trojicu oficira takozvane Armije RBiH /bivši oficiri JNA/ Fahrudina Agića iz Uskopolja, Muharema Šabića iz Prozora i Lendu iz Novog Travniku.

Postao je komandant novoformirane Operativne grupe "Bosna" 24. juna 1993. godine, tokom hrvatsko-bošnjačkog sukoba.

Nakon toga, bio je operativac u komandi Trećeg korpusa Armije RBiH 1994. godine, kada je dobio odlikovanje "Zlatni ljiljan". Iste godine postaje član SDA u kojoj je bio član Predsjedništva.

Penzionisan je 2004. godine.

Osvojio je mandat na izborima za Predstavnički dom Federacije BiH 2006. godine, a taj mandat prekinuo je 2008. godine, kada biva izabran za načelnika opštine Novi Travnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana