Predložen sastav nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Strategije za rad na predmetima ratnih zločina

Srna
Predložen sastav nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Strategije za rad na predmetima ratnih zločina

SARAJEVO - Za predsjedavajućeg nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, čije bi formiranje danas trebao da razmatra Savjet ministara, predloženo je da bude imenovan predstavnik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, a za zamjenika predstavnik Ministarstva pravde BiH.

Prema saznanjima Srne, za članove nadzornog tijela predloženi su Milorad Kojić, na prijedlog Ministarstva pravde Republike Srpske, te Željko Bogut iz Ministarstva pravde u Savjetu ministara i Ivan Ćosić iz federalnog Ministarstva pravde.

Za članove su predloženi i Zekerija Mujkanović - Pravosudna komisija Brčko distrikta, Lejla Čopelj iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i Željka Radović iz VSTS-a BiH.

Prijedlozi za zamjenike članova su Milana Popadić iz Ministarstva pravde BiH, Irenko Matijević iz federalnog Ministarstva pravde, Viktor Nuždić iz Ministarstva pravde Republike Srpske, Vuk Lučić iz Pravosudne komisije Brčko distrikta, Mevludin Mujezinović iz Ministarstva bezbjednosti BiH i Halil Lagumdžija iz VSTS-a.

Predloženo je da za članove nezavisnog tijela bez prava glasa budu imenovani Minka Kreho iz Suda BiH i, umjesto bivšeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić, Ivan Matešić iz Tužilaštva BiH.

Sastanku nadzornog tijela, prema prijedlogu odluke o njegovom formiranju, mogu prisustvovati predstavnici OEBS-a, Kancelarije tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove i Kancelarije EU, te drugih međunarodnih tijela koja prate rad pravosudnih organa u BiH koji mogu učestvovati u raspravi o pitanjima iz dnevnog reda, ali bez prava odlučivanja.

Savjet ministara danas bi na sjednici trebalo da razmatra prijedlog odluke o formiranju nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Ovu odluku predložilo je Ministarstvo pravde u Savjetu ministara.

Savjet ministara je nakon dvije godine neusvajanja i opstrukcija od strane bošnjačkih ministara, a posebno ministra inostranih poslova Bisere Turković, te brojnog urgiranja Ministarstva pravde u Savjetu ministara, u septembru 2020. godine usvojio Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina.

Prijedlog odluke o formiranju nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije već dvije godine nije razmatran na sjednicama Savjeta ministara jer je tu tačku sa dnevnog reda uporno skidala Turkovićeva.

Nadzorni odbor za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina je “ad hok” tijelo koje svoje odluke donosi konsenzusom.

Bošnjački ministri, osporavajući članstvo direktoru Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Miloradu Kojiću, više puta su odbijali da imenuju članove nadzornog tijela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana