Predložen pritvor za naoružane migrante iz Avganistana

Srna
Predložen pritvor za naoružane migrante iz Avganistana

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor za četiri osumnjičena državljanina Avganistana koji su lišeni slobode na području Donjeg Svilaja, gdje je otkriven improvizovani migrantski kamp, te pronađeni oružje i municija.

U saopštenju iz Tužilaštva je navedeno da je riječ o Basiru Vaziriju (31) ranije osuđivanom zbog zloupotrebe droge u Srbiji, uz izrečenu kaznu od šest mjeseci zatvora, te Nisaru Ahmadiju (18), Bilalu Afganiju (20), Abdulu Kajumu Fakiridži (29) koji su pod istragom zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela i neovlaštenog prometa oružja i vojne opreme, te proizvoda dvostruke upotrebe.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH nakon ispitivanja osumnjičenih, a zbog opasnosti od bjekstva.

Avganistanci su uhapšeni u zajedničkoj operativnoj akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Granične policije BiH na području Donjeg Svilaja, gdje je otkriven improvizovani migrantski kamp, te pronađeni oružje i municija.

Prema prikupljenim dokazima, migranti su se nalazili u improvizovanom kampu smještenom uz granicu sa Hrvatskom, u blizini prelaza Donji Svilaj u opštini Odžak, u namjeri da navedeno vatreno oružje i municiju prokrijumčare u Hrvatsku.

Tužilaštvo BiH, SIPA, Granična policija i partnerske policijske i bezbjednosne agencije provode istražne aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti boravka naoružanih migranata na području uz granicu BiH i Hrvatske, jer u dosadašnjim aktivnostima agencija za provođenje zakona u BiH uglavnom nisu evidentirani naoružani pripadnici migrantske populacije, pogotovo ne u posjedu automatskog naoružanja i municije.

SIPA je 8. decembra saopštila da je na području Donjeg Svilaja u opštini Odžak, u zoni graničnog pojasa zatečen veći broj lica iz migrantske populacije u dva improvizovana kampa, u kojima je otkrivena i određena količina vatrenog oružja i municije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana