Pred Sudom podrška Dodiku i Lukiću: "Ovo nije sudski proces, već iživljavanje"

GS
Pred Sudom podrška Dodiku i Lukiću: "Ovo nije sudski proces, već iživljavanje"

SARAJEVO- I danas su se pred Sudom BiH gdje će biti održano ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću okupili građani kako bi pružili podršku.

I ovaj put građani i nosioci javnih funkcija u Republici Srpskoj i na nivou BiH okupili su se kako bi pružili podršku Dodiku i Lukiću.

Odbrana Dodika i Lukića pripremila je materijalne dokaze i nada se da će Sud BiH prihvatiti sve njihove prijedloge kako njihovim branjenicima ne bi bilo uskraćeno pravo na odbranu, piše ATV.

Na prethodnom ročištu 29. aprila, Sud BiH i odbrana nisu prihvatili kao dokaz Tužilaštva BiH Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je riječ o "dokumentu" koji je Tužilaštvo BiH skinulo sa internet stranice UN i prevelo na "bosanski jezik".

Poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić rekla je pred početak današnjeg ročišta pred Sudom BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića zbog nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, da se ovdje uopšte ne radi o sudskom procesu, nego o apsolutnom iživljavanju američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija nad liderom srpskog naroda u Srpskoj.

Vulićeva je istakla da je ovo zapravo pokazivanje njegovih mišića i kako Marfi pokušava da disciplinuje predsjednika Republike Srpske.

"Da ovo nije nikakav sudski proces, najbolje potvrđuje činjenica da mi u parlamentu, o zakonu po kome navodno sude predsjedniku Republike niti smo raspravljali, niti smo ga usvojili, a samim tim izlišno je o njemu i komentarisati", rekla je ona.

Vulićeva je navela da generalno Marfi u saradnji sa Šmitom, ništa drugo ni ne radi, već pokušava da izvrši satanizaciju srpskog naroda, i to od "glave, odnosno od lidera srpskog naroda, a to je definitivno predsjednik Republike Srpske".

"Ali evo borićemo se, borimo se. Mi se ne plašimo ni njih, ni njihove mržnje, niti njihovih nasrtaja na srpski narod, a sve ovo što rade je apsolutni pokušaj istrebljenja Srba i Hrvata sa područja BiH kako bi došli do svog sna - unitarne BiH", rekla je Vulićeva i poručila da se rijetko koji san ostvario, pa tako neće ni ovaj njihov.

Vidjeće se pravo lice suda

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je danas, uoči ročišta predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću, da treba vidjeti na koji način će se Sud BiH ponašati, jer sve ono što je Tužilaštvo dostavilo kao navodne dokaze, apsolutno nisu dokazi.

"Nažalost, danas će se nastaviti sa izvođenjem, odnosno prezentovanjem više 'dokaza', za koje ne možemo ni reći da su to dokazi od strane Tužilaštva, jer novinski članak, neovjerene kopije, niti dokumenta zaista ne mogu formalno-pravno, ni krivično-pravno biti dokaz. Odbrana će danas predložiti svoje dokaze kako bi mogli na adekvatan način da, kroz svjedoke i sve ostale dokumente, organizuju svoju odbranu", rekao je Kojić novinarima ispred zgrade Suda BiH u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, ako sudija odbije neke od dokaza odbrane, onda će pokazati definitivno svoje pravo lice i ono u šta svi sumnjaju i što znaju i vide - da je ovdje riječ isključivo o politički motniranom procesu, koji je instruisan od nekih zapadnih ambasada.

"Sve se to radi sa jednim ciljem - da se pokuša Dodik diskreditovati sa pozicije predsjednika Republike i predsjednika SNSD-a kao najjače političke partije, ne samo u Republici Srpskoj, već u cijeloj BiH", istakao je on.

Da je bilo pravde pred ovim sudom, ukazao je on, mnogi ljudi za ratne zločine ne bi bili ovdje ni osuđeni i ne bi se vodio proces protiv predsjednika Republike koji je izvršavao isključio samo svoju ustavnu obavezu.

"Takvi procesi nisu su odvijali i ne odvijaju se nigdje u svijetu ali, nažalost, BiH je je zemlja apsurda, pa i svi apsurdi za neke ljude očigledno ovdje postaju normalni, iako što se tiče nas, te sa aspekta pravne struke i vladavine prava, oni nisu normalni", zaključio je Kojić.

Politička eliminacija Dodika

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Darko Matijašević istakao je da je proces protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića pred Sudom BiH politički proces s ciljem eliminacije predsjednika Srpske sa političke scene.

Uoči početka ročišta pred Sudom BiH u Sarajevu, Matijašević je izjavio novinarima da ovo nije individualno suđenje predsjedniku Dodiku, već institucijama Srpske i Republici Srpskoj.

"Mi ćemo, naravno, u ovom procesu biti podrška predsjedniku Republike sa njegovim pravnim timom i ne sumnjamo da će svi argumenti biti na strani predsjednika Republike", poručio je Matijašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana